Вакцинација здравствених радника, против вируса корона, почела је данас у Србији, а први су вакцину примили медицинари у Клиничком центру Србије.

Државни секретар у Министарству здарвља Мирсад Ђерлек каже да ће данас бити вакцинисано око 3.000 здравствених радника у Србији, а само у Београду око 1.200.

„Добићемо вакцину и у понедељак, тако да ћемо покушати да из недеље у недељу повећавамо број имунизованих“, рекао је Ђерлек.

Он је навео да је међу здравственим радницима велика заинтересованост за имунизацију, јер су они на првој линији фронта и знају шта је ковид.

„Изгубили смо доста колега током епидемије и желимо да спречимо даље обољевање и да сачувамо здравствени систем. Борба са короном није завршена, само сада имамо моћно оружје“, рекао је Ђерлек.

Међу првима је вакцинисана др Весна Миољевић, директорка Службе за епидемилогију КЦС, која је рекла да се у Клиничком центру доста њених колега пријавило за вакцинацију.

„Надам се да ће вакцина помоћи да се заштитимо и да сигурније лечимо пацијенте“, рекла је Миољевић.

Како каже, већ 23 године прима вакцину против сезонског грипа, те се нада да ће ускоро развити имунитет и против корона вируса.

Директор КЦС Милика Ашанин рекао је да је та здравствена установа добила 1.000 доза, и да су имунизацију кренули од служби анестезије, епидемиологије и микробиологије, а да ће наставити са ковид деловима те установе.

Сутра ће цепиво примити запослени у ковид болници у Батајници.

„Очекујемо да ће вакцина заштити здравствене раднике од заражавања. До сада смо имали велики проблем, јер је доста лекара, медицинских сестара, техничара, било заражено и морали су у изолацију. То је значајно утицало на процес рада“, рекао је Ашанин.

У Клиничком центру Крагујевац почела вакцинација 

У Клиничком центру Крагујевац данас је почела имунизација против корона вируса, а Фајзерову вакцину је примило 125 здравствених радника.

Директор те здравствене установе Предраг Саздановић најавио је да ће нове дозе вакцина против корона вируса стићи крајем ове и почетком следеће недеље, преноси портал Инфокг.

Саздановић је рекао да за вакцинацију влада велико интересовање запослених у крагујевачком ковид систему.

Додаје да су се запослени добровољно пријавили и да ће се имунизација одвијати по фазама.

“У првој фази данас Фајзерову вакцину примају запослени у Клиничком центру, односно лекари, техничари и друго медицинско особље, који су већ 10 месеци у ковид систему на првој линији одбране. Потом ћемо сукцесивно, у петак и понедељак, вакцинисати и остале запослене, који нису у ковид систему“, рекао је Саздановић.

Како додаје, очекује да добију за сада око 450 Фајзерових вакцина.

„Како буду друге вакцине пристизале, пре свега мислим на Спутњик В, који је добио дозволу од Агенције за лекове и медицинска средства Србије, спровешћемо вакцинацију и осталих запослених у Клиничком центру Крагујевац”, изјавио је Саздановић.

После тога ће тога кренути и вакцинација запослених у Дому здравља и Институту за јавно здравље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг