Фото: Драган ЈовановићФото: Драган Јовановић

Топола – У селима општине Топола ових дана почела је жетва  јечма и овса а ускоро и пшенице.

„Род јечма код нас ове године је прилично неуједначен и креће се од 3 до 4,5 тона по хектару. Имали смо благу зиму што је било повољно за озиме усеве али је на принос знатно утицало  сушно и превише топло пролеће . Тако да када изведемо рачуницу ситуација није ни мало ружичаста. Пшеница је у нешто бољој кондицији, највероватније ће бити просечан принос око 4 – 4,5 тоне по хектару с тим што има доста парцела које ће дати око шест тона по хектару“, рекао је за Топ Прес Драган Јовановић домаћин из села Загорица.

Цена пшенице је већ годинама  ниска а цена горива и осталих чиниоца који су на расходној страни су много високе тако да бављење пољопривредом из године у годину постаје све теже.

„Просечна зарада по једном хектару не прелази 100 евра уколико имате свој трактор и прикључне машине и плаћате једино услуге комбајнирања. Све то у случају да немате ни један квар током године или хаварију на некој од машина или трактору, сваки квар представља расход који наравно умањује зараду. Ја још увек лажем себе да ћу пронаћи неку рачуницу када сву произведену храну „провучем“ кроз стоку и на тржиште пласирам као готов производ (млеко , јаја , сир , кајмак , месо) али верујте да ни ту не цветају руже“, наводи Јовановић.

Иначе овај домаћин под пшеницом  има засејано око три хектара.

Цена комбајнирања кошта око 100 евра по хектару већ годинама.  Према речима домаћина има и  оних који раде мало јефтиније али са лошијим старијим комбајнима који трећину рода испросипају по њиви тако да се  комбајнирање ухвати скупље.

ТопПрес