Топола – Општина Топола расписала је Јавну набавку за подстицаје у сточарству, тачније Јавну набавку за добијање јагњади типа винтерберг. Овакав вид подстицаја за тополске сточаре спроводи се задњих петнаест година. Раде Матић из одељења за пољопривреду Општине Топола објаснио је начин добијања јагњади и услове под којима се јагњад враћају.

„Добија се по пет комада јагњади, враћа се килограм за килограм, тако да нема неких додатних оптерећења. Наредне године по преузимању не враћа се ништа, следеће године треба да се врати три комада, а наредне још два тако да тих пет јагњади које је пољопривредник преузео треба да врати у року од три године. Ми већ имамо повраћај од претходних домаћинстава,  тако рећи свакодневно има неко ко враћа, тако да ће из тог повраћаја ићи додела нове јагњади заинтересованима“, рекао је Раде Матић.

Према његовим речима интересовање сточара је велико, поднето је 52 захтева које ће прегледати стручна комисија. Он истиче да је ова година била тешка за сточаре и нада се да ће уз помоћ државе следеће године бити лакше свима који живе на селу од сопственог рада.

„Надамо се да ће се ова ситуација око ковида смирити како би се могло нормално радити. Све је то оставило последице на произвођаче,  угоститељство слабо ради,  нема прослава, мала је потражња за јагњићима, за свињама, лошија је цена, али ваљда ће се и то завршити“, мишљења је Матић.

Уз подршку локалне самоуправе и државе, пољопривредници имају могућност да на овај начин прошире своја стада до  30 оваца, како би  остварили  додатне подстицаје код државе.

ТопПрес