Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је два позива за финансирање пројеката локалних самоуправа у укупној висини од готово пола милијарде динара.

Први се односи на подршку развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 450,8 милиона динара, а други на доделу годишње награде за најбољу општинску или градску управу у 2021. години у примени принципа доброг управљања, у износу од девет милиона динара, навело је Министарство.

На првом јавном позиву градови и општине могу конкурисати за доделу буџетских средстава за реализацију нових или завршетак започетих пројеката од посебног значаја за локални економски развој и инвестиције, за увођење еУправе и савремене технологије у рад органа локалне самоуправе, за обезбеђивање адекватног прилаза јавним установама лицима с посебним потребама и организацију културних, спортских, туристичких и других манифестација.

Када је реч о додели годишње награде за најбољу општинску или градску управу у примени принципа доброг управљања, у 2021. години конкурише се за четири области: ефикасност и одговорност, транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе, одговорност и владавина права и равноправност и анти-дискриминација.

Напомиње се да је рок за подношење пријава по оба јавна позива до 10. фебруара 2022. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг