Топола – Више од пет деценија у Тополи се сваког другог викенда у октобру, обележва Опленачка берба. Као химна ори се песма „Обраше се виногради доле крај Тополе“, којом се означава почетак славља у част грожђа и вина.

Творац ових стихова Драгиша Недовић, композитор народне музике из Крагујевца, инспирацију за песму пронашао је баш у Тополи, престоници вина и грожђа коју многи називају „Српска тоскана“. Опленачки крај специфичан је за узгој винове лозе, погодна клима, састав и конфигурација земљишта и изванредни услови за гајење винове лозе погодовали су узгоју аутохтоних сорти прокупац и вранац, као и старој сорти смедеревка. Сорта прокупац даје вина необично доброг квалитета, а вина прокупца добијена са купажом са винима од врхунских сорти подсећају на француска вина.

Фото: ТопПрес

Када и како је све почело…

Давне 1962. одржана је прва Опленачка берба, која је трајала два дана 20. и 21. октобра. Већ тада било је јасно да је основана са намером да се развије туризам у овој општини и подстакне производња и прерада грожђа. Опленачка берба 1962. године протекла је у весељу улицама од Карађорђевог конака до врха Опленца где се одржава све до данас. Улицама које воде ка Опленцу ори се песма, смех, музика. На ражњевима се окрећу прасићи и јагњићи а земљани лонац са купусом не изоставна је посластица. И тада као и данас шатраџије окупе уморне шетаче, који уз музику и мезе одморе своја стопала. Вино и ракија се точе у неограниченим количинама.

Гостопримство Тополаца није изостајало ни онда као ни сада па се тако у ову малену варош под брдовитим Опленцем у три дана одржавања ове светковине сакупи на стотине хиљада посетилаца. Од 1983. године организатори су у тродневни програм уврстили и Сабор народног стваралаштва Србије.  Свирка, игра, народна ношња захваљујући саборовању  чувају своју изворност. Окупљање на саборима има велики друштвени и васпитни значај јер се управо на оваквим смотрама могу видети најлепше традиционалне ношње али и чути старе народне песме. Топола тако, ове године  56. пут организује свој вашар посвећен вину и грожђу, који ће се одржати 11. 12. и 13. октобра.

Поред Опленачке бербе у Тополи се одржавају још три вашара, за које су одабрани празници  Петровдан, Мала Госпојина и Св Лука.

ТопПрес

Фото: ТопПрес