Полиција кажњавала сваког ко се кретао после 11 сати увече, наплаћивањем казни градио се водовод у Чачку

Полиција кажњавала сваког ко се кретао после 11 сати увече, наплаћивањем казни градио се водовод у Чачку

Чачак –  Да сте се родили у Чачку пре нешто мање од стотину година, право на слободно кретање у ноћним часовима било би вам ускраћено, ако не платите одређену накнаду. То што сте пунолетни и стасали да се бринете сами о себи не би вам ништа помогло ако вас  затекну у крчми после 11 сати увече и по закону су сваком таквом госту наплаћивали таксу од два динара за ноћну седељку.

„Данашње ограничење ноћног седења узроковано је, сви знамо, епидемијом короне, а оно с почетка прошлог века био је покушај Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, да буџет попуњава глобећи ноћобдије. Једноставна рачуница: ко има пара да се гости до иза поноћи, може да убаци неки динар и у државну кесу“, казао је за РИНУ, Гвозден Оташевић дугогодишњи новинар Политике.

Гвозден Оташевић, фото: РИНА

Од мераклија који су заборавили на сат и наплаћиваних такси, новац је ишао градску касу и од њега је финансирана градња водовод и канализација, по заповести тадашњег Министарства финансија Краљевине СХС.

Пошто се на квити сачуваној из 1928. године види да је то чак 315. наплаћена глоба за ноћно седење у овој касаби, могло би се погрешно закључити да је Чачак у то време био место ноћних клубова. Пре ће, свако, бити да смо ми кафански народ јер је читав чачански округ, дакле рачунајући и села, имао тек 12.000 становника.

ТопПрес/ РИНА

Невероватне таксе из прошлих времена, фото: РИНА

KOMENTARI