smart
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра на Кризном штабу, заједно са премијерком Аном Брнабић, изаћи са предлогом да забрана кретања почне од четвртка у 18 до суботе у пет ујутро.

Вучић је, на РТС-у, објаснио да се том мером жели добити дан и по који су важни, како би дошли до пет до седам дана заредом са растом инфекције испод пет одсто, како кажу стручњаци.

„Јер, када будемо то имали, бићемо близу да зараза изгуби снагу“, подвукао је он.

Казао је да ће овај пут забрана кретања бити двоструко краћа него што се очекивало.

Истовремено је најавио да неће бити забране за пензионере, који ће у петак моћи да буду цео дан на улици, а не само после 18 часова.

Од суботе, додао је, биће поново све као И до сада, слободно кретање до 18 часова за све, а потом само за пензионере, додајући да ће за викенд важити правило као И за радни дан.

Вучић је подвукао да ће се то све спроводити уз додатно правило на којем инсистира епидемиолог Кон, а то је забран окупљања више од пет људи.

Окупљање више од пет људи биће прекршај, поручио је он.

Вучић је истакао да се бројке крећу у добром смеру, рекавши да, процењује, на основу бројки од после подне, да ће сутра бити на четири или ниже.

Указао је да се од понедељка иде на отварање кафића и ресторана, и да Србија почиње да живи и ради.

„Наш предлог је због тога рационалан, јер како да кажемо људима да отварају кафиће, а да не могу то да припреме, а сада ће имати и суботу и недељу за припрему », објаснио је он.

Вучић је казао да ће с тим предлогом изаћи пред Кризни штаб, иако влада може сама да донесе одлуку, али му је вазно да се струка с тим сложи.

Иначе је казао да је то нешто сто је струка и тражила.

Подсетио је да је од почетка говорио да ће слушати струку, и да је увек питао Кона, Кисић-Тепавчевић, да је Стевановић био увек за најжешће мере, јер он ради са болесницима и волео би да буде све време карантин, јер не жели да види људе на респиратору.

Указао је да је др Несторовић имао нешто другачији став, и да није било једногласје на састанку два кризна штаба, јуче ујутру, због чега су он и премијерка сада свој предлог ставили на папир.

„Могли смо да донесемо одлуку, јер ми то доносимо. Не бежимо од одговорности, али захвалан сам лекарима, И желимо да одлуке буде донета на Кризном Штабу“, објаснио је он.

Казао је да је предлог оно шчим ће бити сви задовољни, јер је урађено што је струка тражила.

Уједно је рекао да сви сада знају како би решавали ситуацију, пошто су сви и стручњаци у фудбалу и сада постали експерти за корона вирус.

„У почетку су лекари били звезде које спасавају, а када је опасност била мања кренула је хистерична кампања против њих“, навео је Вучић.

Вучић је поручио да су се надлежни у земљи све време борили за живот у Србији, дали су све од себе и направили велики посао у борби против Ковида 19, а повратак нормалном животу, истиче, највише зависи од саме болести и одлуке лекара, као и до сада.

“Повратак нормалном животу не зависи од мене, зависи од болести, од заразе, од одлуке лекара”, рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је данас у Србији популарно да се говори о шведском моделу, либералном, те запитао – да ли би се тако говорило да у Србији има, пропорционално, 3.000 или 3.500 мртвих.

“Да ли бисте тада рекли да нисмо заштитили животе? Рекли бисте”, констатовао је председник Србије.

Он је истакао да су се надлежни трудили да заштите животе, пре свега, наших родитеља, који су најугроженији.

“Успели смо то озбиљним и одговорним понашањем”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, многи у земљи, осим нарушавања комформизма, нису могли да виде како велика криза изгледа, јер није туча у продавницама, нема веће несташице маски…

“Добар посао смо направили, што, разумем да нико никад неће хтети да каже”, подвукао је Вучић и подсетио да је Србија кренула у сопствену производњу хлорокина, алкохола, квасца…

“Желим људима да кажем – нико од нас није садиста и није желео да мучи људе, хтели смо да сачувамо земљу, пре свега, родитеље. Успели смо у највећој мери”, рекао је Вучић.

Додао је и да је на почетку увек велики страх, али да кад људи преживе – нико неће да призна да је то зато што смо имали добре мере, већ је то, каже, подразумевајуће, а за све што недостаје у животу, мора да се пронађе кривац.

“Разумем то, и потребе и нестрпљење људи. Али, нестрпљивост нам сада није савезник”, упозорио је Вучић и указао да се у неким земљама у окружењу, када су прерано попустили мере, болест вратила у већем обиму.

Ничег важнијег од здравља деце

Вучић каже да је током претходних недеља, колико траје епидемија вируса корона у Србији, пре свега због онога што му се десило на личном плану, схватио колика је вредност здравља и да нема ничег важнијег од здравља деце.

“Радио сам даноноћно. Али сам на личном плану схватио колико је важно, да нема ничег важнијег, него да вам деца буду здрава”, рекао је Вучић и поделио како се и сам осећао када је сазнао да је његов син оболео од Ковида 19.

“И оне ноћи када сам сина водио у болницу… Рукавице, маске… Када је он имао температуру, виши притисак, био је уплашен… Пожелео сам да мене нема, само да њему буде добро”, казао је председник.

Казао је да је тада схватио колика је вредност здравља, јер је изгубио и друга, који је млађи од њега пет година.

На питање да ли је помислио да је и сам угрожен, каже да не брине за себе, али да је те вечери, када му је син отишао у болницу, “није знао шта би са собом”.

“Онда схватите колико је здравље важно и да то не потцењујете”, додао је.

Зато ће, каже, убудуће још више да води рачуна о здравственим објектима, повећању плата лекара, како би се сачували животи људи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ