Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да ће се током наредне године дефинитивно решити питање пензијског и инвалидског осигурања пољопривредника.

У расправи у Скупштини Србије о предложеном ребалансу буџета за 2020, Мали је рекао да је свестан проблема са којима се суочавају пољопривредници када су пензије у питању.

Навео је да је о томе већ неколико пута разговарао са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.

„Сигуран сам да ћемо током наредне године имати дефинитивно решење. Неће то бити једноставно решење, али мој став је да морамо да завршимо ту причу једном за свагда, јер овако краја нема“, рекао је Мали.

Навео је да је од министра Недимовића већ добио предлог који се анализира у Министарству финансија и да је сигуран да решење постоји.

Претходно је посланик СВМ Арпад Фремонд указао на то да пољопривредници који газдују на мањим површинама немају од чега да плате пензијско и инвалидско осигурање, ни здравствено осигурање.

Додао је да је ту и питање дугова за које каже да су велики проблем свим пољопривредним произвођачима, а који тренутно износи две милијарде евра.

„Решавање овог проблема стоји и у коалиционом споразуму између СНС и СВМ. Надамо се да ћемо ово питање током 2021. коначно решити“, каже Фремонд.

Навео је да пољопривредници треба да плаћају доприносе у складу са приходима које остварују и величином земљишта коју обрађују, а не да сви плаћају исте износе и они који газдују на три хектара и они који газдују на 300 хектара.

„То једноставно нема смисла. Важно је да омогућимо репрограм током 2021. Било би значајно да тај репрограм траје више месеци, ако може чак и годину“, каже Фремонд и додаје да би након тога требало да им се отпишу камате.

Поновио је да ће СВМ подржати ребаланс буџета и навео да се из тог предлога јасно види да је планирано знатно више средстава за пољопривреду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг