foto-profimediafoto-profimedia
БЕОГРАД – По први пут у Србији, пољопривредници који се баве органским узгојем имају могућност бесплатног коришћења јединственог софтвера, који ће им омогућити да модернизују пословање и смање административни терет који пада на произвођаче у органској пољопривреди, истиче у саопштењу Немачка организација међународну за сарадњу (ГИЗ).

Јединствени софтвер под називом Агролифе, развила је фирма Greensoft, а бесплатно коришћење у Србији, у оквиру програма Немачко-српске развојне сарадње, омогучио је ГИЗ.

Обуке произвођача и контролних организација за коришћење овог софтвера, такође уз подршку ГИЗ, почињу у марту 2018. године.

Како се наводи у саопштењу, планирано је да до краја године до 70 одсто органских произвођача у Србији пређе на овакав начин вођења докумената.

Органским пољопривредницима административни део пословања представља велики, некад и несавладив део посла, јер су административне обавезе у тој области пољопривреде сложеније.

Намера да послују савремено и према законским прописима, често се врати као превелики терет, јер им вођење записа и састављање извештаја за контролне организације и државне органе, одузима драгоцено време и средства, у случајевима када плаћају професионалне услуге.

Софтвер Agrolife, обезбеђен у оквиру пројекта Развој приватног сектора у Србији (ПСД), који се спроводи у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, потпуно бесплатно сада могу да користе сви органски произвођачи, овлашћене сертификационе куће, као и Дирекција за националне референтне лабораторије испред Министарства пољопривреде.

Овај софтвер омогућава корисницима унос података у дигиталну базу и редовно дигитално ажурирање, што смањује утрошак времена и енергије који су до сада улагали у вођење записа и састављање извештаја за контролне организације и Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Такође, олакшава им праћење административних активности и активности у пољу, а смањује могућност грешака.

Овлашћеним контролним организацијама, Agrolife софтвер убрзава и олакшава рад и знатно сманује обим посла, наглашава се на крају саопштења ГИЗ.

ТопПрес/ Извор: ФоНет