Више од половине испитаника из Србије, 52 одсто, не доводи у питање ефикасност вакцина против ковида, док 42 одсто има супротан став и сумња у њихову ефикасност, показали су резултати новог глобалног истраживања о ставовима према вирусу које је крајем 2021. спровела агенција Галуп у 45 земаља широм света, на око 41.000 пунолетних грађана.

У поређењу са земљама региона, сумње у ефикасност вакцина су најниже у Србији, јер су оне међу испитаницима из Албаније 86 одсто, Бугарске 61 одсто, Румуније 53 одсто, док су у Северној Македонији и БиХ мишљења подељена.

Већина грађана Србије, 59 одсто, сматра да претња није преувеличана, а тај број је после две године порастао за 10 одсто.

Више од трећине испитаних у Србији, 35 одсто, и даље верује да је претња од вируса преувеличана, али је та бројка знатно нижа у односу на март 2020. године, када је то мислило 42 одсто.

Гледајући земље региона, испитаници из Северне Македоније већином сматрају да је претња од корона вируса преувеличана, њих 60 одсто, док их је у Румунији 54 одсто, а с друге стране, у Албанији чак 77 одсто мисли да претња није преувеличана.

У Србији се, као и на глобалном нивоу, проценат оних који су спремни да жртвују своја људска права да би спречили ширење вируса смањио у односу на почетак 2020. године и сада их је 59 одсто, док 33 одсто испитаника није спремно.

У поређењу са земљама региона, испитаници из Северне Македоније су спремнији да жртвују своја права зарад спречавања ширења вируса – 61 одсто, следе Румунија 57 одсто, БиХ 52 одсто и Бугарска 47 одсто, док је најмања спремност да жртвују људска права у Албанији – 35 одсто

ТопПрес/  Извор: Танјуг