Камен темељац за изградњу новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности (БСЛ-3) у оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, положен је данас, а министарка здравља Даница Грујичић поручила је да се тиме учвршћују темељи независности државе у борби против инфективних болести.

Камен темељац за изградњу дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом положили су Грујичић, председник Привременог органа Београда Александар Шапић, министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић и министар одбране Милош Вучевић.

Грујичић је навела да ће нова лабораторија, као и постојеће дијагностичке лабораторије Торлака које ће бити смештене у 4.000 квадрата, пружити одговор на све изазове који се односе на борбу против болести и епидемија и помоћи да се врати поверење грађана у Торлакову вакцину.

„Нове болести и епидемија захтевају нова оружја за борбу. Историја медицине је управо то – одговор на нове изазове и непријатеље са којима се у виду вируса и других микроорганизама суочавамо. Не можемо да заборавимо пандемију која је оставила дубок траг у целом човечанству, али и пољуљала поверење грађана у вакцинацију што је оправдано, јер смо и вирус и оружје против њега тек тада откривали“, рекла је Грујичић.

Навела је да је циљ да деца и њихови родитељи поново одлазе мирни на вакцинацију као што су чиниле многе генерације, са потпуном сигурношћу да ће их штитити вакцина коју ће примити.

Министарство здравља Србије овај објекат подиже у оквиру пројекта „Хитан одговор Србије на COVID-19“ финансираног из кредита Светске банке.

Реч је о првој БСЛ-3 лабораторији у Србији чијом изградњом наша држава стиче независност у борби против инфективних болести, а уједно и најсавременијој и највећој лабораторији тог типа на Балкану.

Догађају су, између осталог присуствовали и министри Михаило Јовановић, Томислав Жигманов, Тања Мишцевић, Александар Мартиновић, Зоран Гајић, Маја Поповић, Марко Благојевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг