На захтев 38 локалних самоуправа у Србији поново је почео попис имовине и ажурирање база података о некретнинама.

Кроз програм швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ у наредних девет месеци на терену ће радити 77 пописивача.

„После првог круга пописа непокретности, од 44 општине са којима смо радили, њих чак 38 је изразило потребу да се посао понови. Осим теренске провере некретнина у овом другом кругу у фокусу ће бити и унос нових података у пореске базе, као и додатна контрола документације“, каже Јелена Холцингер, стручњак на швајцарском програму „Реформа пореза на имовину“.

Према њеним речима, у зависности од локалне самоуправе, остало је још 10 до 15 процената непописаних некретнина.

„Највећи проблеми са којим се општине сусрећу када је реч о порезу на имовину је и даље непријављивање квадратуре, као и промене на власништву, као што су продаје, оставинска решења“, објашњава Холцингер.

Програм „Реформа пореза на имовину“ је у протекле две године радио заједно са 44 општине по целој Србији на проширењу обухвата пореза на имовину.

На терену је радило 325 пописивача, који су пописали нешто више од 100.000 нових непокретности.

Пет најбољих општина поделило је наградни фонд од милион франака, поклон владе Швајцарске.

У локалним самоуправама где се вршио попис имовине, у 2018. години приходи од пореза на имовину физичких лица, износе 2,9 милијарди динара, што је за око 230 милиона динара више у односу на 2017. годину.

Партнери на овом програму, са Владом Швајцарске су и Министарство за државну управу и локалну самоуправу као и Министарство финансија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг