Естрадне звезде које годинама згрћу огромне своте новца од наступа на концертима, у кафанама и клубовима, а на то не плаћају никакав или минималан порез, поново су предмет интензивне контроле пореских органа и инспектора рада.

Опсежне контроле заједнички спроводе инспектори Пореске управе и инспекције рада, и то на захтев никог другог него Савеза естрадних музичара Србије (СЕМУС). Послодавац, односно власник угоститељског објекта дужан је по Закону о раду да потпише типски уговор са естрадним извођачима и музичарима, али инспекцијске службе државних органа то нису довољно контролисале. Ми као Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије захтевамо да се примењује закон и да пореска инспекција и инспекција рада синхронизовано крену у контролу рада привредних субјеката, у нашем случају угоститељских објеката. Обраћали смо се Пореској управи и инспекцији рада, и контроле већ иду, а интензивније би требало да крену од 1. марта – каже Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадних музичара Србије (СЕМУС).

Он објашњава да, према колективном уговору, послодавац кад закључује уговор са неким певачем или музичаром, не може да му да хонорар испод минималца у Србији, који од 1. јануара ове године износи 27.022 динара.

Типски уговор дужни су сви да закључе, а пошто је естрада специфична делатност, постоји и нешто што важи само за естраду, тзв. музички дан, зато што неки извођачи наступају једном, неки два пута недељно, а неки једном месечно. Музички дан се обрачунава у износу од пет одсто од минималне зараде у Републици Србији, што је око 1.300 динара за једно вече. Да ли је нека звезда певала за 25.000 динара или 25.000 евра, то треба да утврди Пореска управа – каже Голубовић и додаје да је контрола важна због спречавања нелегалне конкуренције, као и због уплате доприноса за социјално и пензионо осигурање естрадним извођачима и музичарима.

ТопПрес/ Извор: Србија Данас, Курир