Решење о утврђеном порезу на имовину у Београду је почело да се доставља на кућне адресе обвезника.

У Петровцу на Млави достава почиње ове недеље, док ће Топола и Параћин пореска решења на кућне адресе почети да шаљу после празника. У овим градовима кажу да су цене идентичне као и прошле године и да ништа нису мењали.

У Секретаријату за јавне приходе града Београда потврђују да су се цене за претходну годину мењале од један до два процента, при чему мањи раст цена имају станови и гараже, јер у промету непокретности има доста нових објеката. Цене за пословни простор и куће за становање имају тенденцију благог пада.

„Наплата годишњег пореза на имовину за први квартал 2019. године у односу на исти период 2018. године бележи раст од око 10 процената, што је резултат активности Секретаријата за јавне приходе на повећању обухвата и ажурирању база пореза на имовину и континуираног предузимања мера наплате“, кажу у београдском Секретаријату за јавне финансије.

На ажурирању базе података пореза на имовину у претходној години радило се у целој Србији. У 44 општине, кроз пројекат швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ било је ангажовано 325 пописивача који су ишли од врата до врата и проверавали да ли се стварно стање некретнина на терену слаже са оним које грађани плаћају у пореској пријави.

У Тополи су средином 2018. године повећали наплату пореза на имовину за 10 милиона динара, а у овој години очекују повећање од још 10 процената. У Власотинцу у базу података о некретнинама нису унели још све промене које су пописали на терену, али већ сада очекују да то повећање буде између 15 и 25 процената.

У претходних шест месеци у Ћуприји је радило шест пописивача који су повећали површину која се сада опорезује за око 23 процента у 2018. години, у односу на претходну. Повећан је и износ пореског задужења, са 80 на 99 милиона динара, као и наплата за 25 одсто. У Врању је радило 16 пописивача који су обишли 16 месних заједница. Поднето је 5.840 нових пореских пријава, а укупна новоуписана квадратура је 426.850 м2.

У Сјеници је шест пописивача повећало обухват наплате пореза на имовину за 24 процента, док је финансијско повећање преко 20 одсто.Пет општина у Србији које су највише повећале обухват пореза на имовину, почетком јуна поделиће бесповратних милион франака. Реч је о поклону швајцарске Владе.

Београд ограничио годишње увећање

Град Београд је донео одлуку да порез на имовину не може бити повећан више од два процента у односу на порез за претходну годину. Притом, неће сви грађани имати повећање пореза целих два одсто, већ то повећање може бити и мање, и зависи од просечне цене продатог квадрата.

Висина пореза не зависи од општине, већ од површине, зоне и врсте некретнина.

ТопПрес/ Извор: Каматица