foto-ilustracija-profimediafoto-ilustracija-profimedia

Измене Закона о финансијској подршци породицама са децом, иако најављиване за почетак 2019. године, највероватније се неће наћи пред посланицима до краја пролећног заседања, 31. маја.

Радна група, на чијем је челу била Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, изменила је најоспораваније одредбе, а сада се чека мишљење ресорног министарства.

– Немамо информације какве ће измене уследити, као ни када ће се то догодити – каже Јасмина Михњак, са портала „Бебац“, који је међу првима указивао на неке пропусте новог прописа. – Неке породиље и даље добијају по 1.000 динара, а нико не говори о томе да ли ће им и када новац који им је противуставно ускраћен бити надокнађен.

У Министарству за рад, које спроводи Закон о финансијској подршци породицама са децом, наглашавају да је он почео да се примењује 1. јула 2018.

– Радна група је на основу досадашњег рада и добијених података предложила измене и допуне појединих одредаба Закона које неће нарушавати његову суштину, а које би биле у оквиру садашњих могућности буџетског система – кажу у Министарству.

Како наводе, када је у питању упућивање Нацрта закона у скупштинску процедуру, кашњења нема, већ је оно планирано након што се Министарство финансија и Републички секретаријат за законодавство изјасне о наведеним предлозима.

У кабинету министарке Ђукић Дејановић нам је потврђено да су измене припремљене и да је тачно да су неке категорије жена применом овог прописа оштећене, као и да то не сме да се дешава.

Некима мање од 1.000 динара

Овим законом је од 1. јула прошле године проширен обим права великом броју жена. Убрзо су невладина удружења реаговала због нелогичности које су довеле до тога да неке породиље месечно примају и мање од 1.000 динара.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости