Свињско месо у трговинама и месарама у Србији скупље је за 20 одсто због краткотрајног скока цене живе ваге свиња, али је цена јунетине и пилетине и даље знатно јефтинија.

Пољопривредни стручњаци наводе да ипак не очекују скок цене јунетине, јагњетине и пилетине које се, како кажу, продаје испод цене коштања.

Килограм свињетине се у продавницама сада, уместо од 420 до 440, претежно продаје за 500 па чак и 550 динара за килограм, зависно од тога да ли је реч о плећки, буту или филеу, односно, да ли је нешто “на акцији”, или по регуларној цени. И то је цена за 20 одсто већа него прошле недеље.

Доктор сточарства из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Радосав Вујић објашњава да је на поскупљење свежег меса утицао скок цене свиња у откупу.

“Килограм живе ваге је поскупео за 20 одсто и сада је од 160 до 165 динара без ПДВ-а, а цена бекон расе је око 200 динара килограм. Исто толико, дакле за 20 одсто, поскупела је и свежа свињетина у трговинама. Иако је тешко прогнозирати шта нас може очекивати у наредном периоду, ипак мислим да до даљег поскупљења ни живе ваге, а ни меса, неће доћи”, истакао је Вујић.
Како каже, цене јунади у Србији су од 2,1 до 2,2 евра килограм, односно, јагњади од 230 до 250 динара килограм, зависно да ли иду за кланичну или продају угоститељима, и даље на истом нивоу, без најаве да ће порасти, као и да не би било логике да поскупе у продавници с обзиром на то да килограм живе ваге мирује.

“Сматрам да би ипак то за произвођаче било неопходно. Подсећам да су у априлу цене стоке у Србији биле на историјском минимум и да се показало колико је пандемија коронавируса, тачно годину дана од почетка, задала озбиљан ударац сточарству јер је пад потрошње меса довео до сурвавања цена, колико због мањка туриста, догађаја и прослава, толико и због великог увоза готових производа. Све је то довело до тога да нам је сточни фонд изузетно угрожен. Прозвођачи свиња, јагњади и јунади се надају да ће попуштање мера повећати потрошњу током лета, али нисам оптимиста”, каже др Вујић.

Што се тиче евентуалног поскупљења пилетине, Раде Шкорић, председник Удружења Србије за живинарсво каже да ни сам не зна шта ће бити као и да се пилетина већ сада продаје 50 одсто јефтиније него што би требало.

“Пилетина мора да поскупи да би се вратила у цену коштања, међутим не верујем да ће се то догодити у догледно време због нелојалне утакмице са трговинама”, истакао је Шкорић.

 

ТопПрес/ Извор: Блиц