Топола – Краљева винарија је једна од најстаријих винарија у Србији коју је изградио  краљ Александар I Карађорђевић 1931. године као једну од најсавременијих винарија Балкана и пример осталим винаријама како се узгаја и справља најквалитетније вино. Дуго није била у функцији али  од 2007. године поново је почела да производи вина искључиво из сопствених засада.

Фото: промо

После више од 70 година започеће се са реконструкцијом Краљеве винарије а ову инвестицију најавио је председник државе Александар Вучић, који је крајем прошле године исту посетио. О пројекту реконструкције винарије било је речи и на последњој седници општинског већа а први човек општине истакао је да је вредност пројекта  1.200.000 евра.

Фото: промо

„Већ годину дана руководство општине Топола у сарадњи са управом Задужбине краља Петра ради на реализацији овог пројекта. Коначно можемо рећи да смо на корак од почетка реализације истог. У сарадњи са Министарством туризма обезбеђена су средства из фонда Европске уније за реконструкцију Краљевог подрума. Општина Топола је добила инвеститорска права од Дирекције за имовину РС, урадила пројекат и обезбедила све потребне дозволе. Велику захвалност дугујем нашој главној урбанисткињи Маријани Андрић која је веровала да ћемо успети и када ствари нису тако изгледале. Наш земљак и велики пријатељ Тополе, архитекта Небојша Глишић је несебичним залагањем и донацијом грађевинског дела пројекта у задњи час спасао исти. Он је живи доказ да Топола није заборављена од њених грађана који су велики стручњаци, а своју каријеру су изградили негде другде“, написао је на свом фејсбук профилу Владимир Радојковић, председник општине Топола.

Фото: промо

У винарији се производе бела и црвена вина, у склопу винарије налази се и музејска поставка и оригинална јединствена винотека, по којој је Краљева винарија препознатљива.

Јединствену колекцију вина на Балкану из доба Карађорђевића, која се више од осам деценија чува на 12 метара дубине у краљевском подруму  чини око 280 флаша из доба када су српски краљеви у Тополи гајили лозу и производили вино. Ова вина би данас на аукцијама у свету могла да достигну милионску суму, међутим  нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се „никада не продају, већ да буду остављена за историју“.

ТопПрес

Фото: промо
Фото: промо
Фото: промо