Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ каже да ће у Србији још данас бити високе температуре, након чега ће наићи хладнији талас, па ће температуре бити и за десет степени ниже.

Совиљ каже за Танјуг да ће данас бити најтоплији дан у овом топлотном таласу, са температуром од 36 до 40 степени, али да се то мења током ноћи, када нам стиже хладнији талас са запада и северозапада који ће спустити температуру и за 10 степени.

Он објашњава да у Србију стиже циклон из Италије и Западног Балкана, те да ће у наредним данима бити услова за ветар, који може достићи и 100 километара на час, што, наводи, није неубичајено код летњих непогода, али није ни честа појава.

Наводи и да ће недеља и понедељак бити најхладнији дани у нашој земљи и додаје да се у наредном периоду очекује доста падавина, највише у Војводини.

Совиљ каже да је РХМЗ већ издао упозорење да се у Србији очекује локална појава временских непогода са градом и истиче да ће највећа шанса за појаву тих непогода бити у суботу.

„На целој територији Србије је издато упозорење, с тим што је ризик од појаве непогода у западној половини земље у току ове ноћи и сутра пре подне, а сутра послеподне и увече ризик за појаву непогода биће бвећи у централним и источним крајевима земље, па ће цела територија бити обухваћена“, казао је Совиљ.

Совиљ објашњава да РХМЗ редовно шаље упозорења због временских непогода и наводи да се шаљу хитна упозорења када крену грмљавински развоји, а која прецизирају где се очекују непогоде у наредних сат или два.

ТопПрес/ Извор: Танјуг