Постигнут договор на састанку са представницима Фијата

Постигнут договор на састанку са представницима Фијата

Влада Србије саопштила је данас да је током састанка председнице Владе Србије Ане Брнабић са представницима радника и синдикатима компаније ФИАТ постигнут договор.

Договор, како се наводи у саопштењу, предвиђа заштиту свих угрожених категорија запослених (500 људи) који це од 1. јула примати 100 одсто зараде (до сада примали 65%).

То се односи на труднице, особе са инвалидитетом, родитеље у процесу вантелесне оплодње и друге.

Договорени су и услови за одлазак запослених у иностранство – 11 хиљада евра бонус пре поласка, минималну плату од 800 евра (Словачка) и 850 евра (Пољска) и бонус од шест хиљада по повратку у Србију. Породицама је обезбеђено здравствено осигурање.

Такође је договорено формирање радне групе која ће одредити висину отпремнине и позицију људи који не желе отпремнину и не желе да оду у иностранство.

Радну групу ће чинити представници синдиката, запослених, Развојне агенције Србије (РАС) и Владе Србије.

Нова рунда преговора председнице Владе Србије Ане Брнабић са представницима синдиката и запослених у Фијатовој фабрици у Крагујевцу одржана је данас у згради Градске управе у Крагујевцу.

Брнабић: Посао у Фијату задржаће 1.550 радника

Премијерка Ана Брнабоћ изјавила је данас у Крагујевцу да ће 1.550 запослених у Фијатовој фабрици аутомобила задржати посао, док ће 500 бити технолошки вишак.

„Тих 500 људи, укључујући све рањиве категорије, што значи труднице, мајке с децом, инвалиде и породице у процесу вантелесне оплодње, безбедно је и од 1. јула ће добијати плату 100 одсто, јер су до сада добијали 65 одсто, зато што није било значајне производње“, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре након састанка са синдикатима и представницима Стелантис групе чији је део фабрика Фијат Србија.

Додала је да у другу категорију од отприлике 1.000 људи спадају они који су потребни за производњу електрничног возила које ће Стелантис правити у Крагујевцу.

Навела је да ће они од 18 до 24 месеца провести на раду у Стелантисовим фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој, након чега им је гарантован повратак на посао у Крагујевцу.

Додала је да ће они моћи од сутра до краја јуна да се пријављују да ли су заинтетресовани да раде у инсотранству.

ТопПрес/ Извор: Танњуг, РТВ (Ана Ребић)

KOMENTARI