Предраг Кон, фото: принтскрин, Танјуг

Епидемиолог Предраг Кон рекао је вечерас да после ограничења кретања током следећег празничног викенда таквих ограничења више неће бити.

“Мислим да више немамо пред собом ниједно ограничење од 24 сата, мислим да је то готово са следећим викендом”, рекао је Кон гостујући на ТВ Пинку.

Он је додао да ће све више бити расправа међу струком око мера ограничења кретања током целог дана.

“Прво ће се пребројати број дана колико је било 24-часовне забране, па се упоредити са бројем умрлих са светом где таквих забрана није било – упоредиће се број изгубљених дана са бројем спашених живота”, рекао је он.

Додао је и да сада постоје разлике међу стручњацима јер једни сматрају да је већ дошло до масовне прокужености, али да он сматра да није тако масовно.

“Јасно ћемо знати тек после истраживања присуства антитела, а прво истраживање је оријентационо са 7.000 људи, а на лето биће и веће истраживање”, рекао је он.

Додао је да ће се све боље знати са резултатима истраживања, али и кроз истраживања других држава.

Кон је рекао да га брине то што се вирус сада преноси и у топлијим деловима света, и додао да није случајно да Светска здравствена организације каже да смо на почетку пандемије и да проблеме тек треба очекивати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг