Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је у сарадњи са Светском банком започело реализацију „Пројекта конкурентне пољопривреде у Србији“, чија је сврха финансијска подршка малим пољопривредним газдинствима и предузећима.

Пројекат ће трајати три године са укупним буџетом од 38 милиона долара, од чега ће током ове године кроз подстицаје бити додељено 20 милиона долара, наводи се у саопштењу.

Први јавни позив за доделу средстава управо је расписан, а до краја године ће бити још два позива у јулу и октобру.

Министарство подсећа да је министар Бранислав Недимовић раније најавио како ће половину субвенције чинити бесповратна средства, 40 процената износа ће бити кредит пословних банака које учествују у пројекту, а 10 одсто ће бити учешће које обезбеђују корисници средстава.

Газдинства која задовоље услове конкурса моћи ће да добију 10.000 до 20.000 евра, док ће мала и средња предузећа моћи да рачунају на 12.500 до 200.000 евра, с тим да се новац добија авансно.

„Пројекта конкурентне пољопривреде у Србији“ намењен је подршци развоја пољопривредних газдинстава и предузећа чији пројекти имају перспективу, а посебна пажња биће посвећена примени нових технологија и одрживом приступу животној средини, наводи Министарство.

Планирано је да приликом доделе средстава предност имају жене, млади пољопривредници и они који раде у неразвијеним општинама, као и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али недовољан капацитет да би могли да конкуришу за средства из ИПАРД фондова ЕУ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг