Одговорност при испуњењу свих месечних рачуна, поверљивост и тачност пезионера – препознали су и банкари. Тако најстарији суграђани имају прилику да узимају готовинске кеш-кредите без учешћа, са дугим роком отплате и олакшицом да га исплаћују све до 80. године живота.

Иако је месечни чек од 15.000 динара довољан да се подигне кредит од банке, већина, нарочито страних филијала, траже да примања пензионера буду најмање 20.000 динара.

Банкари данас све више наилазе на захтев за кредитима за пензионере, који су иначе најредовније платише. Ова чињеница натерала је банкаре да преиспитају претходне услове за кредите, дужину отплате, као и висину месечних примања неопходних за узимање позајмице од банака. Тако најстарији суграђани могу да у Поштанској штедионици добију кредит од 50.000 динара без камате. Месечна рата износила би око 8.300 динара, а рок отплате је шест месеци. Ипак, стране банке одлучиле су да продуже рок отплате кредита за пензионере, како према броју месеци током који се задужење исплаћује, тако и према старосној граници за отплату.

Подаци показују да су се старосне границе за одобравање, односно враћање кредита помериле, што је резултирало да је могуће и у осамдесетој години вратити последњу рату кредита. Осим што за најстарије суграђане банке нуде низ погодности, све више њих повећава и износ готовинских кредита, чија горња граница иде и до два милиона динара, и то без учешћа. Минимални износ кредита је 20.000 динара, а позајмицу могу да отплаћују у ратама од шест па до 95 месеци. Већина банака условљава пензионере да последњу рату кредита врате до 78. године живота, а има и оних код којих је та граница 80 година.

Како су нам потврдили из једне од страних банака која послује у Србији, пензионери се најчешће одлучују за готовинске кредите без учешћа. Намена кредита је најчешће набавка огрева, модерније беле технике, реновирање домаћинства, понекад и путовања, али и помоћ деци или унуцима који нису у могућности да се задужују код банака.

Упркос релативно повољним условима, стручњаци упозоравају најстарије суграђане да приликом подизања кредита треба да воде рачуна да рата не оптерети месечни буџет. Такође, пракса показује да пензионери који се задужују имају и нека друга примања, па су једино у том случају спремни да чак и половину пензије дају за рату. Што се дуже отплаћује кредит и укупан износ дат банци биће већи. Камате које обрачунавају банке су различите, али уколико је каматна стопа око 13 до 14 одсто на годишњем нивоу пензионер треба сам да израчуна колико ће банци вратити и закључи да ли му се исплати. Због тога је увек боље узети бескаматну позајмицу иако је реч о мање новца.

Пример отплате

Готовински  кредит у износу од 200.000 динара пензионер може исплаћивати на 60 месеци, са каматом од 14 одсто, коју банке најчешће и прописују за ову старосну групу. Висина месечне рате креће се око 4.700 динара, али ће се пензионерима отворити и могућност узимања кредита за рефинансирање без трошкова обраде и бројни попусти у различитим приватним здравственим установама.

Услови

Први услов за узимање кредите је трајање пензије, односно услов да је суграђанин најмање месец дана у пензији, као и да има између 55 и 75 година живота. Кредитна способност и позитивна оцена финансијског стања обавезни су и за пензионере. Даље, банке потом омогућују пензионерима да кредит узму без учешћа и да га отплаћују до 80. године живота на највише 95 месечних рата.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости