На листи има нових лекова који до сада нису ишли на терет здравственог фонда, али и паралела- фармацеутским формулама које већ постоје на листи и издају се на рецепт.

„То су лекови за хематолошка обољења, инфективна обољења и обољења очију за које већ постоје лекови на листи, међутим, изашле су нове, савремене терапије које смо уврстили у листу“, рекла је за Тањуг директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Што се тиче иновативне терапије она каже да је највише поносна што се на позитивној листи нашао лек за карцином јајника, јер се ради о једном од најсмртоноснијих малигних тумора у гинекологији који погађа жене свих доба.

„Иновативна терапија биће уведена за лечење оболелих од тумора који се јавља код жена са специфичном мутацијом гена, односно жене се рађају са генетском предиспозицијом за развој тог тумора. Ова група пацијената до сада није имала ниједан савремен лек за лечење“, рекла је она.

Прошле године савремену терапију о трошку фонда добиле су жене оболеле од карцинома дојке, али је тада једна група пацијената са хормон зависни метастатским тумором дојке остала без терапије.

За њих је сада на позитивну листу уведена најсавременија терапија.

Иновативна терапија уведена је и за пацијенте оболеле од дијабетеса код којих су развијене промене на очима. Захваљујућу том леку промене се много спорије развијају, а пацијентима ће бити омогућен квалитетнији живот.

Директорка фонда каже да су за неке лекове који се већ налазе на листи проширене индикације, те ће тако инхалациони лек који је коришћен само залечење оболеле деце од цистичне фиброзе о трпшку РФЗО сада имати и одрасли.

Осим проширења позитивне листе лекова, диреторка фонда каже да су и снижене цене лекова због усклађивања са земљама у окружењу, али и са курсом евра.

„Снижене су цене за 98 одсто лекова са позитивне листе. То снижење се креће од 0,86 до 55,96 одсто за поједине лекове“, рекла је Радојевић Шкодрић.

То значи да ће и пацијенти убудуће мање средстава издвајати из свог џепа на основу партиципације за лекове на рецепт.

Са друге стране, значајну уштеду имаће РФЗО, а Шкодрић каже да ће им то омогућити да за наредну нову листу могу да прошире новим лековима.

Проширење листе се, по њеним речима, дешава захваљујући активном раду Централне комисије за лекове, сектора за лекове РФЗО, Министарства здравља, али и интензивном учешћу свих фармацеутских компанија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг