Пре 15 година умро Слободан Милошевић у Хагу

Пре 15 година умро Слободан Милошевић у Хагу

Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић преминуо је на данашњи дан 2006. године у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, где је био оптужен за ратне злочине почињене у ратовима на простору бивше СФРЈ.
Милошевић је рођен 20. августа 1941. у Пожаревцу, где је завршио основну школу и гимназију, а дипломирао је на Правном факултету у Београду 1964.

Од 1959. године био је члан Савеза комуниста Југославије (СКЈ) до оснивања Социјалистичке партије Србије (СПС) јула 1989. године, чији је био председник.

На првим вишестраначким председничким изборима у Србији, децембра 1990. године, као кандидат СПС-а добио је 65,34 одсто гласова и постао први председник Републике Србије.

За председника СР Југославије изабран је у савезној скупштини 25. јула 1997. године и на тој функцији остао до 5. октобра 2000, када је под притиском јавности признао пораз на председничким изборима одржаним 24. септембра те године.

На тим изборима Милошевић је добио 37,15 одсто гласова бирача, а за председника је изабран кандидат Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислав Коштуница, са 50,24 одсто гласова.

Милошевић се 7. октобра повукао с власти након признања одлуке Уставног суда Југославије.

Током његове владавине у Србији организоване су бројне масовне демонстрације и протести због ратова и лоше економске и политичке ситуације.

Ухапшен је у Београду 1. априла 2001. под оптужбом за финансијске малверзације повезане с царином.

Тај процес није вођен јер је на Видовдан, 28. јула 2001. изручен Хашком трибуналу.

Милошевић је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине на Косову и Метохији, за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини и ратне злочине у Хрватској.
Због његове смрти процес је обустављен 14. марта 2006. године.
Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

ТопПрес / Извор: Бета

KOMENTARI