Равна Гора – Освануо је још један Марковдан на Равној Гори. Неколико хиљада људи свеке године 08. маја пристигне још у свитање како би обележили годишњицу од доласка Драгољуба Драже Михаиловића, који је управо на овај празник 1941. године стигао на планину и одатле први покренуо устанак против фашизма у поробљеној Европи. На споменик вођи Равногорског покрета венце је поред осталих положио и његов унук, Војислав Михаиловић, председник ПОКС-а. Михаиловић је том приликом поручио да ће ПОКС покренути иницијативу за подизање споемника Драгољубу Михаиловићу у центру Бегорада.

„Покреће се иницијатива за подизање спменика моме деди, легендарном генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Да наша српска иницијатива буде српска, да одлука буде српска и да подизање споменика буде српско. Нису нама ту потребни ни Американци ни Арапи, јер, једноставно ово је наш великан, ово је нешто што смо ми чекали 70 година и зашто тај посао који је искључиво наш, не би самостално и обавили“, рекао је Михаиловић.

Фото: РИНА

Он је истако да би најбоље место за споменик Дражи у Београду било негде на Теразијама, јер како каже, када хоћете некоме да дате велику почаст онда га ставите у центар. Михаиловић наглашава да је и он рођен у центру Београда и додаје да би волео да и његов деда у центру Београда има споменик.

Михаиловић је приликом посете Равној Гори навео какав је став његове странке и коалиције, обзиром да се ближи формирање нове владе.

„Моје мишљење и коалиција `НАДА` ће то заступати, је да ми са Западом радимо послове, да ми остајемо они који ће покушати да иду ка Европској Унији, мада ћу подсетити да смо ми евроскептици, не зато што смо против уласка у Европску Унију него зато што мислимо да се то неће никада ни десити. Али оне реформе које ми треба да урадимо, које се тичу правног система, правне државе, слободе медија, грађанских слобода. То су неке цвилизацијске вредности које би морали да уредимо ради себе самих, а не зато што неко други то од нас тражи. Ми не смемо окренути леђа ни Русији ни Кини, већ морамо по сваку цену задржати односе са њима, а цена тога колика ће бити, тек ћемо видети“, казао је Михаиловић.

Фото: РИНА

На питање како би се његов деда понео данас, обзиром да је више био савезник запада него истока, Михаиловић каже:

„Он се понашао као официр веран краљу и пошто је наша ондашња политика више била окренута Западу и претпостављам из једног основног разлога, а то је зато што смо на Истоку имали Совјетски Савез који нам није био баш близак, ни по уређењу ни по неким симпатијама. Иначе, ако већ причамо о њему и његовим идеолошким потребама и ставовима, он је поред тога што је био официр, био човек широких видика и сматрао је да демократија и једнака права људи морају бити идеја водиља у некој будућности. И сигурно су те идеје биле презентоване и лево, код комуниста. Али далеко да је он имао симпатије према комунистима. Био је врло свестан да је то један погубан систем, не само за Југославију већ и за Србију, поготово. То се на крају обистинило и ето, можда и данас осећамо последице тога, погрешне наше политике у последњих седамдесет година“, тврди Михаиловић.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА