Топола – Представници месних заједница Винча, Пласковац, Белосавци, Јарменовци, Трешњевица, са председником Скупштине општине Топола Драганом Јовановић посетили су данас председницу Владе Ану Брнабић.

Повод посете је решавање бројних проблема које је изазвало олујно невреме праћено градом. Процена је да је штета на територији  општине Топола већа од 20 милиона евра. Састанак је трајао скоро два сата и њему су осим премијерке и делегације из Тополе  присуствовали и директор  Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић, директор  управе за аграрна плаћања Жарко Рађати, директор канцеларије за обнову Марко Благојевић.

„Председници смо предали списак са укупним штетама на територији општине Топола како на усевима и воћњацима тако и на објектима и инфраструктури. Кључно питање је функционисање противградне заштите. Успели смо у аргументованој расправи да убедимо премијерку да је недовољан број противградних ракета, да РХМЗ просто или не зна или не уме да направи буџет за куповину ракета нити да их правилно распореди, тако да ће тамо бити промена али о томе ће други говорити. 13. јула ће на седници Владе бити усвојен програм помоћи свим угроженим подручјима у Србији која су погођена непогодама и након тога ће се помоћ угроженима директно уплаћивати на њихове текуће рачуне“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима на састанку је било још пуно тема о којима се разговарало између осталих, око осигурања и исплате субвенција за предходну годину које пољопривредници  још нису добили.  Било је речи и о прављењу програма  за кредите, за противградне мреже које би се понудиле воћарима на период од 10 година.

„Оно што је можда и најважније да ћемо до краја године имати још један састанак са премијерком пре усвајања буџета за наредну годину како бисмо сагледали још једном шта ћемо реално моћи имати и око ракета, осигурања и кредита за мреже“, истиче Јовановић.

ТопПрес