Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Њ.K.В. Принцеза Kатарина су са великим задовољством прихватили да буду почасни покровитељи првог Едукативног симпозијума грчко-српских лекара „Хипократове вредности и медицина” и откривања Хипократове бисте, као и садње Хипократовог дрвета, која је одржана данас на Медицинском факултету Универзитета у Београду, саопштено је из прес службе Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Овај значајан скуп медицинских стручњака организује се у сарадњи Хипократовог института глобалних доктора из Грчке и Медицинског факултета Универзитета у Београду. Њихова Kраљевска Височанства нису могла да присуствују званичном отварању симпозијума и откривању Хипократове бисте, због обавеза у иностранству, али је проф. др Александар Љубић, члан Краљевског медицинског одбора, прочитао њихово поздравно писмо у оквиру церемоније отварања. Јако су срећни што ће уважени гости из Грчке данас такође имати прилику да обиђу Kраљевски двор.

Значај оваквих симпозијума је изузетан. Знање и добро образовање, као и њихово стално усавршавање, главни су ресурси и основни темељи савременог друштва. Разменом знања и искустава из свакодневне праксе, стварају се „мостови информација“, који повезују један део света са другим, повезујући медицинске стручњаке из свих крајева планете, са једним великим, племенитим циљем – да се унапреди и олакша рад лекара, на добробит целе наше цивилизације.

Када се изговори реч „борба“, уобичајена конотација је нешто лоше – чин насиља који заслужује сваку осуду. Али борба коју медицински радници воде свакодневно, борба против невидљивих противника, је племенита битка, у којој се често занемарује сопствена безбедност, зарад добробити пацијената, а у ту борбу лекари се упуштају са најбољим могућим инструментом који постоји – знањем. То заслужује сваку похвалу и искрену захвалност свима вама. Преданост, посвећеност, и несебична пожртвованост – то су речи које само делимично описују шта значи бити лекар.

Предавачи и учесници симпозијума „Хипократове вредности и медицина“ са проф. др Лазаром Давидовићем, деканом Медицинског факултета Универзитета у Београду, фото: прес служба

Поред главне, медицинске стране овог Симпозијума, истичемо још један, веома важан аспект – искрено пријатељство народа Грчке и Србије. Те братске везе су се кроз историју много пута показале и доказале. А овакви симпозијуми чине их још чвршћим, може се рећи, нераскидивим“, навели су између осталог Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина у својој поруци.

Њихова Kраљевска Височанства захваљују се професору др Антониосу Полидору и свим осталим члановима Организационог одбора на указаној почасти, да буду покровитељи овог значајног симпозијума. Такође су веома срећни што је један од предавача њихов драги пријатељ, професор др Афксендијос Kалангос, који је много пута несебично подржао хуманитарни рад Kраљевског пара Србије и помогао многим људима из наше земље.

„Изражавам захвалност и поштовање Њ.K.В. Престолонаследнику Александру и Принцези Kатарини на одлуци да буду покровитељи „Свечаног откривања Хипократове бисте и свечаности посвећене Хипократом дрвету“, као и Грчко-српског симпозијума о Хипократовим вредностима. Хвала вам на љубазној помоћи у развијању односа са Медицинским факултетом Универзитета у Београду, која је од великог значаја за међународну медицинску заједницу“, рекао је професор др Антониос Полидору, генерални секретар Хипократовог института глобалних доктора и амбасадор грчког туризма. 

Др Георги Патоулис, председник Атинског медицинског удружења и председник Хипократовог института глобалних доктора, господин Аристотелис Павлидис, председник Кос Хипократове фондације, и проф. др Атанасиос Гианукас, декан Медицинског факултета на Универзитету у Тесалији, такође су се обратили присутнима на свечаном отварању, каже се у саопштењу за јавност које је достављено нашој редакцији. 

ТопПрес