Културно уметничко друштво „Српски вез“ из Куманова у Северној Македонији, поводом девет година свог рада и постојања, организовало је 9. целовечерњи годишњи концерт у суботу, 18. јуна 2022. године, у великој сали Културног центра „Трајко Прокопиев“ у Куманову, на ком је прочитано писмо Њ.К.В. Престолонаследника Александра којим је поздравио присутне, саопштено је из службе за односе са јавношћу.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је такође послао значајан број књига на поклон библиотеци КУД-а „Српски вез“, како би подржао њихове напоре у очувању српског културног идентитета и традиције.

Поздравно писмо на концерту је прочитао г. Мирослав Благојевић, председник КУД-а „Опленац“, које је под покровитељством Његовог Краљевског Височанства, а он и чланови овог ансамбла су и уручили књиге. Г. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије је такође присуствовао догађају и обратио се присутнима.

КУД-ови „Опленац“ и „Севдах“ из Врања су овом приликом потписали и споразум о сарадњи и братимљењу са „Српским везом“. КУД „Бојмија“ из Ђевђелије, (Северна Македонија), и „Бисер“ из Дражевца (Србија), учествовали су на самој манифестацији и представили велики таленат својих чланова.

„Одржавајте везе између вас и негујте их. Мостови пријатељства који вас повезују превазилазе удаљености и границе. Позивам вас и подстичем да се још више повезујете са другим друштвима у Србији и иностранству.

Ваш рад је изузетно важан и веома цењен. Ви негујете нашу културу и традицију, на најбољи могући начин, чувајући и промовишући обичаје нашег народа кроз музичку и плесну уметност. Веома је важно да српски народ који живи изван наше отаџбине чува традицију као своје највеће благо и не заборави наше народне обичаје. Знам то врло добро, јер сам и сам био приморан да сувише дуго живим далеко од наше домовине.

Колико је важно да негујемо нашу традицију, показује и чињеница да је 2017. године УНЕСКО ставио наш национални плес – коло, на листу нематеријалног светског културног наслеђа, установивши да коло има „важну интегративну функцију која негује колективне идентитете и носи ознаку локалних и регионалних заједничких идентитета“, навео је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом писму.

Ансамбли су такође посетили споменик на Зебрњаку, посвећен победи српске војске у Кумановској бици Првог балканског рата, као и манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, задужбину Краља Милутина Немањића, каже се у саопштењу достављеном медијима. 

ТопПрес