Још је рано за паковање капута, чизама и шалова, биће кратких захлађења од дан-два са ниским температурама, чак би могло да буде мало снега и у нижим пределима – 15. на 16 март, рекао је за метеоролог Недељко Тодоровић.
Снежна олуја „ледени армагедон“ која је претходних месеци паралисала САД и Канаду сада стиже и у Европу.

Прва је на удару Велика Британија, где су температуре последњих дана у знатном паду, а процењује се да ће у следећа два дана да падну рекордне количине снега.

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да је још рано за паковање капута, чизама и шалова, биће кратких захлађења од дан-два са ниским температурама, које ће бити испод просечне, чак би могло да падне мало снега и у нижим пределима 15. на 16 март.

– Још није крај правој зими. Гледајући по температурама, када поделимо годину на годишња доба, добијамо да је март пролећни месец, с тим да је ово рано пролеће када поред високих температура буде и краткотрајних захлађења са снегом – истакао је Тодоровић.

Утицај циклона на Балкан
Хидрометеоролошки завод Велике Британије објавио је да се очекује око 40 центиметара снега, затворене су школе, отказани су летови.

Одговарајући на питање да ли може нешто тако да се догоди на Балкану ових дана, Тодоровић каже да би се код нас само периферно осетио утицај тог циклона са падавинама, а то би било 15. и 16. марта, каже метеоролог.

За неколико дана, како каже, долази само део тога догађаја, тада би код нас могло да буде снега у нижим пределима, а било би више падавина него ових дана, биће и више снега у планинским пределима.

– Већа је шанса да буде снега, 20 до 30 центиметара новог снега – напомиње Тодоровић.

Тодоровић додаје да се то дешавало у ово доба године, поготово када је реч о Британији, обично циклони, односно вртлози хладног ваздуха који долазе са Атлантика више доносе првенствено кишу али тај циклон са падавинама долази право са севера, тако да је већа шанса да буде снега до половине Велике Британије и могуће је да у неким местима падне доста снега што би, као и код нас, утицало на далеководе, нестанак струје.

Нешто је хладније у Немачкој и Пољској – данас долази и до нас периферним делом пад температуре што би се осетило сутра. То ће бити један од хладнијих дана са темературом око десетак степени, али би било мраза недељу ујутру и у понедељак ујутру.

Према његовим речима, онда би опет дошло топло време, у уторак би био топао дан са максималном температуром близу 20 степени, што је увод у захлађење 15. и 16. марта.

Пролепшање времена крајем марта
Тодоровић каже да у сваком случају отопљење, са температурама од преко 20 степени, можемо да очекујемо крајем марта.

– Биће честих наоблачења, сваки пети или шести дан с кишом, у планинским пределима са снегом, на месечном нивоу просечна количина – закључио је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс, РТС