Крагујевац, Маслошево – Олујно невреме које је синоћ захватило Србију нанело је већу материјалну штету многим општинама. Готово да нема места где ветар није оборио бар по неколико стабала а суперћелијски облак који се надвио над Шумадијом ишчупао је из корена 400 година стар храст запис у селу Маслошево надомак Крагујевца.

Фото: ТопПрес

„Ту су се одржавале литије, овај храст је једини преживео послератне власти и стар је 400 година. Многи злочини, свих војски скоро су се десили около, није могао да се избори са овом страшном олујом а толико тога до сада је преживео. Поклонио се вечности, као њен дугогодишњи сведок и однео са собом истине о много зла а врло мало добра што се под њим дешавало“, каже за ТопПрес Радослав Ћатић из Маслошева.

Он наглашава да дрво запис има посебан значај код српског народа и због тако великог поштовања оваквог светог дрвета овдашњи мештани ће се уз молитву опростити од њега.

Фото: ТопПрес

„Моје комшије и синораши као и Пантелићи из Блазнаве су позваали свештеника па ће се поред храста одржати молитва, сакупићемо гране уз пањ и ту ће остати да сатрули. Већ смо се договорили да на јесен на том месту посадимо тартуфом оплемењен храст који ће остати млађим генерацијама у аманет“, истиче Ћатић.

Иначе, некада је у готово сваком  селу постојало једно дрво  светилиште које се звало „запис“, због тога што је на њему био урезан или записан крст и било је освештано. Дрво запис налазило се у центру села и било је главно култно место а његова улога посебно је истакнута у време обележавања сеоске славе, када су се на том месту окупљали сељани као у цркви.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес