Топола – Виноградарство у општини Топола последњих година има тенденцију развоја, засади под виновом лозом се шире и све је више винарија. Највише засада под виновом лозом је у власништву винарије Александровић и уз нових пет хектара колико је недавно засађено достигли су површину од деведесет хектара под виноградима. Стеван Прибановић већ десет година је на селу и задужен је управо за ову област пољопривреде па у виноградима проведе већи део године пратећи развој ове биљке од прве до последње фазе.

Фото: ТопПрес

„Као неко ко је завршио Пољопривредни факултет у Београду нисам имао дилему да ли остати на селу или не. Рад у природи ме мотивише сваки дан сам у њиви, пратим винову лозу од прве фазе па до завршне и тај осећај за мене је непроценљив. Иначе, младих на терену је све мање  и радника на њиви је све мање, то је проблем са којим се суочавамо. Да би се враћали на село и више улагали у пољопривреду треба их мотивисати подстицајима, субвенцијама да би имали ветар у леђа, бар је то моје мишљење“, каже овај млади агроном.

Стеван истиче да је ова година за винову лозу била изузетно тешка и да је прави изазов био однеговати добро грожђе, да се постигне и квалитет и задовољавајући принос. Уз велико ангажовање и много рада ова винарија је у томе успела, па су постигли добар принос а уједно и задовољавајући квалитет грожђа.

Фото: ТопПрес

„Година је била захтевна пре свега у погледу падавина, болести, падавине крајем маја и почетком  јуна месеца одрадиле су своје.  Имали смо касније цветање које се поклопило са доста падавина, пламењача је била интензивна, али ко је добро и правовремено радио заштиту имао је добро грожђе. Ми смо задовољни са приносом и квалитетом, око седам  тона по хектару је очекивани принос али нама је квалитет пресудан и поносни смо на то“, истиче Прибановић.

Фото: ТопПрес

Он наглашава да виноградарство у Тополи има будућност и да има потенцијала за још нових засада и винарија, што је према његовом мишљењу добро.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес