Поводом Међународног дана медицинских сестара, Њ.К.В. Принцеза Катарина упутила је честитке свим медицинским сестрама и медицинским техничарима у Србији, Републици Српској и широм света, истичући значај њиховог рада за системе здравствене заштите и добробит пацијената, саопштено је из службе за односе са јавношћу.

„Када људи треба да иду у болницу, скоро увек се плаше – брину за своје здравље, животе, не знају шта да очекују. Али увек постоји неко ко је ту, спреман да им помогне, каже лепу реч, пружи им руку подршке и утеши их. И оне су стално ту, као анђели чувари, спремне да пруже помоћ својим пацијентима, како би се осећали боље и брже излечили.

Зато је рад медицинских сестара и медицинских техничара толико важан и заслужује сваку похвалу, сваког дана. Заједно са лекарима, они чине сјајан и несаломив тим, који свакодневно ризикује своје здравље, да би спасавали животе других.

Сарадња, размена знања и искустава међу медицинским сестрама је веома важна и увек ће имати моју подршку. Зато сам основала Краљевски одбор медицинских сестара, да им пружим подршку у раду.

Медицинске сестре дају толико себе свима којима су потребне, несебичне су, љубазне и највећа подршка својим пацијентима, који их доживљавају као део своје породице. Не заборавите да када је неко у болници, посете су могуће само на веома ограничено време. То је нешто због чега би се пацијенти могли осећати усамљено и изоловано, али медицинске сестре су те које то не дозвољавају. Драге медицинске сестре и медицински техничари, ви сте хероји наше свакодневице и од срца вам захваљујемо на бризи и саосећању“, рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Међународни дан медицинских сестара обележава се широм света сваког 12. маја, на годишњицу рођења Флоренс Најтингејл, која се сматра пионирком модерног сестринства, каже се у саопштењу достављеном медијима. 

ТопПрес