Десетогодишњица магазина  Vino & Fino била је прилика да се доделе признања онима који су дали кључни допринос муњевитом развоју наше винске и гастрономске културе у деценији за нама. На прослави у београдском хотелу  Crowne Plaza   три важне винске куће, Александровић, Ковачевић и Радовановић, добиле су признања за винарије деценије, пише магазин Vino & Fino.

Ово су званична образложења одлука о награди.

ВИНАРИЈА АЛЕКСАНДРОВИЋ, ШУМАДИЈА

Константа и симбол континуитета модерне винске сцене у Србији, винарија Александровић, била је прва у којој је спона са традицијом јасно артикулисана и на природан начин спојена са савременим винарским праксама. Све је почело у Винчи крај Тополе, са Тријумфом и рецептом за купажу добијеним и сачуваним из подрума краља Александра. Као што је већ раније писано на страницама овог магазина, тај совињон блан зачињен ризлингом и белим пиноом постао је отелотворење и симбол мукотрпног пута изградње поверења и нове репутације читаве винске Србије. Винарија Александровић брзо је расла и то веома свестрано, суверено владајући и жанровима моћних бордовских купажа, као и ризлингом, пиноом и шардонеом. Божидар Александровић, родоначелник винарије је човек који три пута мери да би једном секао, а уме да буде бескомпромисан и чврст у ставовима и као такав заслужи поштовање, посебно када се погледа у постигнуте резултате. Осим мирних вина која су стилски хируршки прецизно издефинисана захваљујући темељним праксама енолога Владе Николића, у винарији Александровић с разлогом се диче и својим комплексним пенушавим винима изузетног квалитета. Веома посвећени комуникацији са својим крајњим купцима, створили су публику која их верно прати. Њихова вина мењају се временом, али увек на боље. Савладавши све дисциплине са интернационалним сортама, пре пола деценије са једнаком страшћу и адекватним успехом посветили су се и прокупцу. У винарији Александровић награде одавно више не броје, а своју публику темељно шире и у Европи, Америци, Кини… Њихова врата отворена су за посетиоце који ће бити угошћени истински врхунском храном и услугом, сасвим у скаду са репутацијом њихових вина. Зато, ни једна додела деценијских признања у данашњој Србији не би била комплетна без винарије Александровић.

ВИНАРИЈА КОВАЧЕВИЋ, ФРУШКА ГОРА

Мирослав Ковачевић, или само Мире – како га знају сви у винском послу, почетком миленијума кренуо је у оживљавање породичне винарске традиције, поставивиши на ноге винарију Ковачевић, једну од предводника фрушкогорске винске ренесансе и данас једну најпрепознатљивијих винарија у Србији. Пре скоро две деценије, почетне позиције на тржишту винарија Ковачевић заузела је својим шардонеом, и данас вероватно најпродаванијим вином од те сорте на домаћем тржишту. Уследио је Аурелиус, а за њим и друга вина. Мире Ковачевић своју винарију развијао је поступно, али предузимљиво, не губећи време. Први традиционални пенушавац модерног доба на Фрушкој гори направили су баш они, а као први приватни подрум у читавој Србији, упустили су се и у успешну производњу свежих пенушавих вина шармат методом.Винарија Ковачевић расла је органски, корак по корак, све време се држећи Миретове максиме да добро вино не може бити направљено од лошег грожђа. Када је и двориште породичне куће постало тесно за нове подруме, сву опрему, судове за одлежавање, али и госте и посетиоце, на падини испод Иришког венца подигнута је Винска кућа Ковачевић, незаобилазна винска, гастрономска тачка Фрушке горе у којој се увек тражи столица више. Куповином некадашњег задружног подрума у Иригу, винарија Ковачевић проширила је капацитете и ушла и у сегмент свежих, приступачнијих вина под брендом ОрфеЛине. Данас су, по броју боца, највећа приватна винарија у Србији. Њихови виногради простиру се на десетинама хектара, и даље се ширећи из године у годину. Свој портфолио упорно шире и освајањем нових стилова, али и новим стандардима квалитета. Ковачевићева премијум Едиција С сваке године изнедри неко ново изванредно вино, док је Едиција Р резервисана за посебна вина из најбољих берби, као и бела сортна вина из амфора. Винарија Ковачевић и даље обнавља, подиже и осваја нове сегменте трижшта, а по свему судећи, још дуго ће бити тако.

ПОДРУМ РАДОВАНОВИЋ, ШУМАДИЈА

Бити први није лако. Остати први још је теже. Подрум Радовановић је био први приватни подрум у Србији када је основан 1990. године, и до данас је остао међу првима када поменемо српски каберне, Шумадију или вина из Србије уопште. Утемељитељ винарије, смирени, тихи и вредни Миодраг Мија Радовановић, човек је кога баш све колеге поштују, са добрим разлогом. Он је био винар који је, бивајући један од родоначеника обнове српске винске индустрије, понудио тржишту каберне другачији од свих до тада. И поред свих других, једнако добрих и упечатљивих вина у свом портфолију, Подрум Радовановић са разлогом је остао најпрепознатљивији управо по каберне совињону. У његовој винарији, ова сорта има неколико различитих лица и израза, од класичног каберне совињона, преко купаже са каберне франом и сјајне одлежале резеве, па све до великог кабернеа Рéсерве Специал из 2012, вина које је стекло култни статус.Осим са кабернеом, Подрум Радовановић доказао се и упечатљивим шардонеима, ризлингом, белим совињоном и пино гриђом. Њихов подрум место је где увек одлежава нешто ново, другачије и боље, јер како каже Мија: „Вино је једна бескрајна прича, у којој заплет стварамо ми сами, а расплет може да уобличи само време. Када је у питању квалитет мојих вина, знам да овде није крај, јер увек може и боље“. Вина винарије Радовановић постала су у протеклим деценијама златни стандард српског винарства, она на које увек можете да се ослоните и којима се увек радо враћате.

ТопПрес/ Извор: Vino & Fino