Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић изјавио је данас да Радна група Владе Србије разматра продужетак важења Уредбе о ограничењу цена основних животних намирница.

„Рок важења уредбе је до 10. фебруара. Имамо Радну групу и разматрамо да то продужимо за још један временски интервал, дакле поскупљења неће бити“, рекао је Недимовић гостујући на ТВ Првој.

Истакао је да на тржишту Србије има довољно азотних ђубрива за зимску прихрану пшенице.

„Наредне недеља стиже још 70.000 тона уреје, тако да ћемо имати и за кукуруз. Србија ће имати свих 400.000 тона вештачких ђубрива на располагању“, најавио је министар пољопривреде.

Недимовић је рекао да ће данас стартовати мера државне помоћи за набавку минералних ђубрива.

„Са 10 пословних банака смо договорили меру за набавку ђубрива. Ради се о краткоричним кредитима до три године са грејс периодом који може да буде до годину дана. То произвођачи договарају са банком, а држава финансира комплетну камату. Тако да вас тона ђубрива ако је 920 евра, када узмете овај кредит и ако купујеш за кеш, кошта 850 евра, што значи да око 70 евра по тони држава плаћа“, објаснио је Недимовић.

Друга мера помоћи је укидање царине од 10 одсто за набавку азотних ђубрива из трећих земаља, односно из арапских и далекоисточних земаља где ових ђубрива има довољно.

„Цена уреје је била 620-630 долара по тони пре три-четири дана у Констанци и у Балтичким лукама. То ће да буде у Србији за три-четири дана и цене ће још да падају“, рекао је Недимовић.

Министар је додао да је тренутно цена пшенице за жетву крајем јуна и почетком јула већ достигла 28 динара плус ПДВ, што је готово двоструко више него прошле године.

Недимовић је изнео податак како је цена производње пшенице повећана за 50 до 56 процената у односу на прошлу годину, али је напоменуо да је цена пшенице на берзи повећана за 90 одсто.

Преговори са једним од највећих прерађивача кукуруза

Недимовић је најавио да ће данас одржати састанак са једним од највећих прерађивача кукуруза у свету.

Према незваничним информацијама, у припреми је инвестиција вредна 250 милиона евра.

Недимовић је рекао да „они намеравају да у Србији отворе погон и да прерађују пола милиона тона кукуруза годишње“.

„То вам је отприлике 70.000 хектара за подмирите само њихове потребе. Али, да праве финалне производе – аминокиселине, скробове, глукозе“, казао је министар.

Недимовић је напоменуо да је Србија земља која има доста те сировине и да је боље да од кукуруза правимо скроб или глукозу уместо да га продајемо на берзи.

Он је најавио још један долазак инвеститора почетком марта.

„У питању је слична делатност, долази и њихов министар с њима, ради се о једном од највећих купаца кукуруза на свету, из Египта“, рекао је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг