Продужена забрана запошљавања

Продужена забрана запошљавања

Влада Србије је на данашњој седници одлучила да важење Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору продужи до краја 2019. године. У образложењу се наводи да су смањење зарада, забрана запошљавања и рационализација броја запослених у јавном сектору мере које су највише допринеле смањењу расхода и успеху фискалне консолидације.

Влада је данас усвојила и Предлог закона о накнадама за коришћење јавних добара, којим ће се на једном месту објединити све накнаде које се плаћају за коришћење природних богатстава, добара од општег интереса и добара у општој употреби.

Тиме се успостављају јасна правила у систему јавних прихода, обезбеђује оптимално коришћења јавних добара и привреди гарантује предвидивост трошкова пословања.

На данашњој седници усвојени су и Предлог закона о изменама и допунама Закона на доходак грађана и Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Првим законом обезбеђује се сузбијање сиве економије и нелегалног рада у угоститељству и туризму у објектима домаће радиности и сеоским туристичким домаћинствима, за које се процењује да је трећина у сивој зони.

Другим законским предлогом предвиђа се смањење стопе доприноса за осигурање за случај незапослености са 1,5 на 0,75 одсто.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, који је данас усвојен, ствара се правни основ Агенцији за безбедност саобраћаја за издавањем картице за тахографе друге генерације.

Поред тога, додатно се прописује могућност радионицама за дигиталне тахографе да користе “смарт” технологију, у циљу сузбијања црног тржишта и сиве економије у тој области.

Влада је усвојила и измене Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и прибављања документације ради изградње гасовода “Јужни ток”, чиме се убрзава поступак експропријације и издавања дозвола потребних за спровођење тог пројекта.

Данас је усвојена и уредба којом се повећава износ за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, са досадашњих 45.000 на 50.000 динара.

Мали представио буџет Удружењу корпоративних директора

Министар финансија Синиша Мали представио је данас Предлог закона о буџету Републике Србије за 2019. године Удружењу корпоративних директора оценивши да он у потпуности прати потребе привреде и грађана.

Удружење корпоративних директора важан је део пословне заједнице у Србији, те је ово била изузетна прилика и да они своје планове за наредну годину ускладе са макроекономским предвиђањима буџета.

Мали је навео да се буџетом за 2019. обезбеђује пореско растерећење рада, те ствара повољни привредни амбијент одређеним променама код пореза на добит и јединственим законским уређењем тих прихода.

Он је навео и да се укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца, смањује се пореско оптерећење нето плате са 63 на 62 одсто, што је укупна уштеда за привреду од око 11,9 милијарди динара.

„Предвидели смо и смањење парафискалних намета укидањем појединих накнада. Од 1. јанура биће промењен метод обрачуна амортизације, што је био и захтев привреде, а од 1. јануара биће на снази и стимулативне мере за иновативне делатности“, рекао је министар.

Додао је да очекује подршку и проактивну улогу представника привреде у даљем конципирању мера које ће олакшати пословање и омогућити нова запошљавања.

Казао је и да се више него претходних година одваја за инвестиције, подизање здравствених услуга и унапређење рада јавне управе, што све, како је рекао, треба да допринесе бољем и квалитетнијем животу грађана.

„Буџет је развојни, реалан и уравнотежан. Захваљујући добрим фискалним резултатима буџет ће обезбедити бољи животни стандард кроз повећање плата и пензија, веће улагање у капиталне инвестиције и растерећење привреде. Буџет је осмишљен тако да се процес раста српске економије настави и у будућем периоду“, рекао је Мали.

Поменуо је бројне инфраструктурне објекте попут обнове железничке инфраструктуре и набавке возова, што, поручио је, значајно треба да унапреди квалитет железничког превоза роба и људи, рехабилитације путева, изградња аутопута Обреновац-Љиг, као и аутопута Келебија-Суботица југ.

„Коридор 10, оба крака, биће готова по плану до краја ове године и то је добро. Сав новац који определимо за то на крају се и потроши, што управо доприноси стопи раста“, навео је министар.

Како је рекао, буџетски приходи и расходи планирани су на конзервативној основи, али он у пракси очекује да економски раст премаши планираних 3,5 одсто и допринесе да се још више новца слива у буџетску касу, те да он буде искоришћен за амбициозне капиталне пројекте, али и за унапређење административних и других услуга, које значајно утичу на квалитет живота грађана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг