foto tanjug rade prelicfoto tanjug rade prelic

Професионални управници стамбених зграда у обавези су да обаве попис станара и подстанара који живе у згради, а поред адресе, имена и презимена, да им траже и матични број. Због додатних задужења, управницима је отежан рад на терену, а у исто време се од њих захтева да на попису имају све поменуте податке.

Према Закону о становању и одржавању зграда, од професионалних управника зграда се тражи да направе евиденцију свих станара и подстанара са њиховим личним подацима. Од њих се захтева да на попису имају све поменуте податке, али се доста станара противи томе.

Управо се професионалном управнику зграде Милану Миладиновићу десило да људи одбију да му дају личне податке, међутим члан 50 тачка шест каже да управници морају да узму матични број од људи у згради.

– Ако они неће да дају, ја не могу да их натерам, јер постоји и други закон који ми не дозвољава да им тражим те податке – навео је Миладиновић за РТС.

У Привредној комори Србије, која је, спроводила обуку и лиценцирање, кажу да се прикупљени подаци користе само за спровођење неопходних послова.

Предавач у Привредној комори Србије Александра Кон је рекла да ако неко не жели да да податке о свом имену, презимену и јмбг, онда професионални управник или управник може увидом у катастар непокретности, који је јавна књига да установи како се зове, како се презива и који је матични број лица које је власник одређене непокретности. Према њеним речума, ти јединствени матични подаци се нигде више не дају.

У ресорном министарству упозоравају да ће се свака злоупотреба и кршење закона санкционисати.

– Уколико би се доказало да су управници или професионални управници прикупљали податке на које нису овлашћени или да су их даље злоупотребили свакако да би одговарали – рекла је Јованка Атанацковић, помоћница министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС