Метеоролог Иван Ристић дао је за Информер.рс детаљну временску прогнозу за месец јун.
Почетак месеца јуна је веома близу, а самим тим и почетак метеоролошког лета. Према последњим ажурирањима метеоролошких модела, летња сезона ове године неће почети карактеристично, каже за Информер.рс метеоролог Иван Ристић.

Према речима метеоролога Ристића током првог дела јуна и даље можемо очекивати нестабилно време, повремено са кишом и пљусковима са грмљавином. Разлог за овако променљив крај пролећне и почетак летње сезоне јесте поље ниског ваздушног притиска изнад Средоземља, које ствара погодне услове за развој падавинских облака, наводи метеоролог.

Висок притисак, који условљава стабилизацију времена налази се доста северније, док се афрички антициклон и даље налази изнад области Сахаре. Због таквог распореда система притисака, у области Пиринејског, Апенинског и западног дела Балканског полуострва почетком ове летње сезоне можемо очекивати веће количине падавина од просечних. Наставља се период смењивања сунца и облака, који ће и даље доносити кишу и пљускове праћене грмљавином.

Прве две декаде јуна ниже температуре
Када су у питању температуре, у прве две декаде месеца, дакле до 20. јуна очекујемо за 1-2°Ц ниже температуре од референтмих климатских вредности. С обзиром на то да је неколико претходних летњих сезона почело са доста високим температурама, ово је прилично неочекивани сценарио – каже Ристић и додаје: Разлог за то је тај што је афрички антициклон још увек прилично удаљен и ускоро се неће значајно ширити ка нашим пределима и условљавати топлотне таласе. За то ћемо сачекати трећу декаду јуна, када може доћи до приближавања антициклона са југа према Медитерану, што ће довести до пораста температура.

Дакле, почетак летње сезоне и први део јуна доноси нам и даље нестабилно време са повременом кишом и пљусковима, па ће падавине понегде бити и изнад просека за тај период године. Стабилизацију времена, више сунца и пораст температура најављујемо за крај месеца јуна.

Очекиване температуре:
Све до краја календарског пролећа нестабилно, смена сунца и облака повремено са кишом, пљусковима кише локално непогодама и градом.

Јутарње температуре у овом период биће од 13°Ц до 18°Ц а највише дневне од 23°Ц до 28°Ц. Услед честих повремено обилних падавина, за кратко време од 20 до 50 литара/м2 кише, требало би очистити одводе воде тамо где је то могуће и тако смањити могуц́ност бујичних поплава које се у насељеним местима дешавају када количина падавина пређе 20 литара/м2 за 6 сати.

Почетак лета доноси стабилизацију времена
Са почетком лета почиње лепше време све више сунца, а све мање облака који могу условити пљускове кише.

Максималне температуре у постепеном порасту и крајем јуна биће праве летње од 30°Ц до 35°Ц.

Током пролећа имали смо мало сунчаних дана са њиховим повећањем крајем јуна пажњу треба обратити на УВ индекс који се због почетка календарског лета 21. јуна ближи својим максималним вредностима које се крећу око 10, упозорава наш саговорник.

Јун је обично најкишовитији месец у години. У јуну је у просеку 13 дана са падавинама, када падне око 100 литара/м2 кише, која је углавном у виду пљускова.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс