Нова, проширена права из области вантелесне оплодње (ВТО) ступила су на снагу 26. фебруара.

Укључују право парова са једним дететом на здравствено осигурање на терет Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) ради добијања другог детета, док је за добијање првог детета, уведен неограничен број криоембриотрансфера, изјавила је директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Према њеним речима, уведена су и додатна проширења права из области ВТО на терет РФЗО, односно повећан је и број поступака са замрзнутим ембрионима за друго дете, а омогућено је и неограничено замрзавање ембриона.

„Ново је и да је поступак ВТО омогућен и паровима код којих мушки партнер има проблем са азоспермијом“, истакла је Радојевић Шкодрић, саопштио је РФЗО.

Она је оценила да је са новим проширењем, Србија по обиму права која имају парови који се одлуче на вантелесну оплодњу испред већине земаља у региону и шире.

„Велики број парова је, захваљујући препознавању проблема стерилитета и финансирањем од стране државе, успео да се оствари у улози родитељства. Како се из године у годину повећава број поступака који се финансирају од стране државе, повећава се и број беба добијених из поступака ВТО“, поручила је директорка РФЗО.

Из РФЗО подсећају да се ВТО на терет средстава обавезног здравственог осигурања, може урадити у шест државних и у 13 приватних установа, што је за две више него у претходној години.

ТопПрес/ Извор: Танјуг