Ракија од меда – алкохолно пиће које лечи

Ракија од меда – алкохолно пиће које лечи

Топола – Ракија од меда или медовача сврстава се у категорију ликера. Кроз историју наших предака била је високо цењена због свог лековитог дејства. И данас, влада велико интересовање за овај напитак, јер  повољно делује на циркулацију, побољшава апетит и варење.

„Медовача је изузетно квалитетно алколно пиће али и изузетно лековито. Пије се изјутра наште и пре оброка као аперитив. Препоручујем да се служи охлађена или са ледом.  Прави се тако што се на литар квалитетне лозоваче додаје одређена количина меда у који су већ додате лековите биљке каранфилић, штапићи ваниле, мускат орашчић, чуваркућа и  рузмарин. Добро се промеша а после тога се дода једна доза прополиса. Остави се да одстоји 40 дана уз свакодневно мешање. Након тих 40 дана се после детаљног мало дужег мешања цео садржај процеди кроз двоструку газу, налије у флашу и може се служити“, објашњава процес припреме за ТопПрес Драган Јовановић из села Загорица.

Припрема медоваче, фото: ТопПрес

Додаје да је медовача пријатна на укус, али за почетнике у алкохолу може бити и опасна јер је слатка, питка па како каже наш саговорник: „Кад једном почнете, тешко ћете се зауставити“.

Цена овог аперитива који лечи али и опија је 2.000 динара по литру.

Јовановић на сличан начин припрема и ораховачу као и ликере од разних воћних врста: кајсије, нектарине, малине, купине, банане. На његовом породичном имању неизоставна је и припрема традиционалне шљивовице али и многих других ракија од воћа које се убира у селима око Тополе.

Драган Јовановић у свом подруму, фото: ТопПрес

ТопПрес

 

 

 

KOMENTARI