Thinkstock - IlustracijaThinkstock - Ilustracija

Горњи Милановац, Прањани – За дане викенда у Прањанима одржаће се 15. светска манифестација

посвећена ракији, познатија као Ракијада.

Манифестацију ће у суботу отворити професор у пензији Миладин Шеварлић који ће држати предавање на тему ,,Пољопривреда, село, задругарство”. Предавање ће се одржати у парохијском дому са почетком у 18 часова.

Према речима једног од организатора “Ракијаде” Николе Станојевића, за недељу која је главни дан биће организован богат програм и занимљива забава за посетиоце.

,,Планирано је да програм почне тачно у подне традиционалним концертом КУД “ФРА” из Чачка, који је са нама дужи низ година. Наравно ова манифестација не би била права без трубача. Овог пута подржаће нас трубачки оркестар Игора Љуце”, рекао је Станојевић за Глас западне Србије.

Након концерта следи главни део манифестације, такмичење у испијању препознавању врсте и јачине домаће ракије, извлачење натегом из бурета и прелазак преко греде . Цело такмичење надгледаће троје судија који ће додељивати одређен број бодова за сваку дисциплину, на крају ће сабрати све бодове и прогласити победника.

,,И ове године имамо много пријављених екипа. Такође имамо и велики број гостију из иностранства, углавном из земаља окружења, мада посебно бих желео да нагласим да имамо већ пријављену екипу која нам стиже из Пољске тачније из Варшаве”, казао је он.

Организатори обећавају леп провод и добру забаву, такође обавештавају све оне који желе да се такмиче тј. свака екипа мора имати обезбеђеног бар једног члана који ће бити задужен да вози ауто до даље одреднице.

ТопПрес/ Глас западне Србије