Ратко Младић осуђен на доживотну казну

Ратко Младић осуђен на доживотну казну

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је пресуду Ратку Младићу.

Одбијене су све жалбе Ратка Младића као и жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ.

Младићу је Међународни кривични суд за бившу Југославију (ИЦТY) у новембру 2017. изрекао казну доживотног затвора, прогласивши га кривим за најтеже ратне злочине током ратних сукоба у БиХ, укључујући и геноцид у Сребреници.

Младић је осуђен по тачкама: геноцид, прогон, истребљивање, убиство, депортација, нехумана дела, убиство, терор, напад на цивиле, узимање талаца, кршења правила ратовања.

Веће ИЦТY је одбацило оптужбе да је Младић одговоран и за геноцид почињен у још пет општина у БиХ 1992. године.

Председавајућа већа по скоро свим тачкама имала супротно мишљење од осталих

Занимљво да је судија Нијамбе по скоро свим тачкама жалбе имала супротно мишљење од остатка Жалбеног већа, те да је било по њеном, Ратко Младић би био ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Приска Матимба Нијамбе је из Замбије, а председавајућа је апелационог Већа у случају Младић. Пре десет година, тачније 2011. је изабрана за судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

„Супротно ставовима већине чланова Већа, не слажем се са ставом да је међу појединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, босанских муслимана. Не сматрам да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног председништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде. Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ’присилно премештање’ допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намером”, написала је судија Нијамбе у издвојеном мишљењу.

 

ТопПрес/ Извор: Пинк. рс

KOMENTARI