Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је данас да се на највећем Међународном сајму прехрамбене индустрије „АНУГА“ у Келну ове године представља рекордних 36 српских фирми. Како се наводи, компаније из Србије своју извозну понуду представљају у две хале – у једној готове производе, а у другој смрзнуте.

У широком асортиману српских готових производа који се представљају су мед и дијететски производи на бази меда, воћни сокови, органски џемови и тестенине, пастеризовани кисели програм, сушено воће и печурке, дечија храна, концентрати од воћа и пиреи, кондиторски производи, чајно пециво, чоколадирано воће, вино, мусли, овсене каше, чоколада, као и асортиман смрзнутог воћа и поврћа, торти и колача.

Циљ овогодишњег наступа фирми из Србије на сајму, како је казала представница ПКС Зорана Делић, је промоција и повећање извоза српске прехрамбене индустрије на тржиштима пре свега Немачке и целе ЕУ, али и упознавање са светским трендовима и иновацијама у прехрамбеној индустрији.

„На овогодишњем сајму у Келну, Србија се представља са рекордним бројем излагача на Националним штандовима, а имајући у виду квалитет наше понуде, реално је очекивати велики број састанака и пословних контаката, као и договоре за нове извозне послове“, казала је Делић.

Она је навела и да Сајам „АНУГА“ пружа могућности српским компанијама да се упознају са новим производима и технологијама, пронађу нове пословне прилике, упознају нове добављаче за европско и друга инострана тржишта, али и да сагледају своју позицију у односу на тржишну утакмицу и конкуренцију.

У саопштењу се подсећа да ПКС и Развојна агенција Србије (РАС) већ традиционално организују учешће наших компанија на Сајму „АНУГА“ у Келну који ове године траје од 7. до 11. октобра.

„АНУГА “ је највећи светски сајам прехрамбене индустрије и најзначајнији за све произвођаче широм света, а одржава се сваке друге године у Келну.

ТопПрес/ Извор: Танјуг