Драган Рељић, управник задужбине Краљ Петар I, фото: РИНА

Топола – У Србији постоји на стотине винарија, али само је једна краљевска и то она коју је Александар Карађорђевић, 1930. године направио у срцу Шумадије – у Тополи. Пре саме винарије, краљ Петар I је још 1903. године направио вински подрум, тако да је на сунчаним пропланцима од давнина било засађено бело и црвено грожђе, надалеко познато по свом укусу и мирису, а од ког се годинама правило рујно вино баш по укусу српске краљевске династије.

„Краљ Александар желео је да винарија коју је направио послужи као пример шумадијским домаћинима. Вина су се чувала у бачвама словенског храста на дубини од 15 метара и на природној температури од 12 степени, јер у то време нису постојале климе и други расхлађивачи, а то је идеална температура за одлежавање белих вина. Преса која је тада коришћена при прављењу, стигла је из Француске и сада је овде у винарији“, изјавио је Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I.

Прва комерцијална берба била је 2007. године, а сада Краљева винарија годишње производи око 20 хиљада боца најфинијих белих и црних вина, које енолози широм света оцењују највисочијим оценама.

“Друге винарије производе много више, али нама је битнији квалитет од квантитета. Наш циљ јесте да сачувамо оно по чему је краљева винарија препознатљива, а то су вина изузетног укуса и мириса која се праве од најквалитетнијих сорти”, каже Рељић.

Комплекс краљевих винограда обухватао је некад 40 хектара, након Другог светског рата земљиште је одузето, али почетком две хиљадитих део је враћен и започето је са реконструкцијом.

„Данас се краљеви виногради протежу на 13 хектара, на којима су засађене сорте сувињон блан, пинот бланк, шардоне, кабернет сувињон и мускат хамбург. У плану је да се у живот врати и сорта прокупац од које ће се правити вино ружица, које може постати својеврсан српски бренд, као што је шампањац за Француску”, рекао је управник задужбине Краљ Петар I, Драган Рељић.

ToпПрес