Републичка изборна комисија потрдила је учешће 16 листа које ће се 3. априла борити за нови скупштински сазив. Међу њима је и шест партија и коалиција које представљају мањине.

Такође, пристигло је и шест кандидатура за председника Србије. Рок за пријаву учесника за парламентарне и председничке изборе истекао је синоћ у поноћ.

После провере документације, РИК је дао зелено светло да се на гласачком листићу нађу листе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ под бројем један, два ће бити „Ивица Дачић

– Премијер Србије“, тројку је резервисао „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, а четворку „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“.

Под бројем пет наћи ће се „Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије“ (Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ-ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога“, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка), а шест „Др Милош Јовановић – Нада за Србију – Српска коалиција НАДА – Национално-демократска алтернатива – Демократска странка Србије – За Краљевину Србију (монархисти) – Војислав Михајловић.

Седми су листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“, осми је „Муфтијин аманет – Странка правде и помирења – Усаме Зукорлић“, девети „МОРАМО – Акција – Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић“, а десети „Суверенисти – Саша Радуловић (ЂБ), Милан Стаматовић (ЗС), Др Јована Стојковић (ЖЗС)“.

На месту 11. биће „Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову Краљевине Србије“, 12. „Заједно за Војводину – Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину)“, 13. „СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин“, 14. „Борис Тадић – Ајмо људи – Социјалдемократска странка – Нова странка – 1 од 5 милиона – Толеранција Србије – Уједињени покрет Зелених Србије – Бошњачка грађанска странка – Странка Црногораца“, 15. „Алтернатива за промене – Албанска демократска алтернатива“ и 16. „Коалиција Албанаца Долине“.

Рок за проглашење збирне листе је 18. март, а тада ће бити и организован жреб, који ће одредити под којим бројем ће наступати кандидати за председника државе. У једном бубњу ће бити имена, а у другом бројеви, па ће се извлачити најпре име, па број под којим ће бити на листићу. У игри за новог шефа државе су Александар Вучић, као кандидат коалиције око СНС, Здравко Понош испред „Уједињени за победу Србије“, Милица Ђурђевић (Заветници), Милош Јовановић (НАДА), Бошко Обрадовић (Двери) и Биљана Стојковић „Морамо“.

Иначе, на последњим парламентарним изборима 2020. такмичила се 21 партија, а на председничким 2017. било је 11 кандидата.

ШКОРО И ШУМАРАЦ ОДУСТАЛИ

Новинар Срђан Шкоро, који је први најавио да ће се кандидовати, јуче је одустао од трке.

Као разлоге је навео да не жели да буде „део договорене изборне представе у којој се унапред знају победници“, да није успео да скупи довољно новца за кампању ни потписе.

Повукао се и Драгослав Шумарац, најављени кандидат коалиције „Ајмо људи“, због мало времена за скупљање потписа и изостатка подршке коалиционих партнера.

 

ТопПрес/ Извор: Новости