РХМЗ упозорава да се у петак у појединим деловима Србије очекују временске непогоде. У већем делу земље у петак је на снази наранџасти метео-аларм. У петак (02.08.) средином дана у западним, југозападним и централним деловима, а увече и током ноћи и у осталим крајевима очекује се појава обилнијих плјускова са грмлјавином, који ће понегде бити праћени градом и олујним ветром, наводи се на сајту РХМЗ-а.

Због најављеног невремена у петак је на снази наранџасти метео-аларм за подручја: Београд, Срем, Банат, Бачка, западна и југозападна Србија, Поморавље и Шумадија. Жути метео-аларм је на снази у источној и југоисточној Србији, као и на Косову и Метохији.

Наранџасти метео-аларм означава опасне временске прилике. Прогнозиране су опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.

Жути метео-аларм значи потенцијално опасно време. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима и не предузимати непотребне ризике.

У суботу ће бити свежије време, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином, понегде обилнијим.

У недељу ће бити променљиво облачно време, у већем делу суво, једино на истоку и југоистоку с краткотрајном кишом или пљуском.

Од понедељка ће бити углавном суво и претежно сунчано време, уз постепени пораст температуре.

ТопПрес/ Извор: Б92