Септембар ће у Србији бити топао, са падавинама у границама вишегодишњег просека, саопштио је данас Републички хидрометеоролшки завод и прецизирао да ће средња температура ваздуха бити два степена Целзијуса изнад вишегодишњег просека.

У Београду ће, према прогнозама РХМЗ, током септембра бити 10 кишних дана.

Средња септембарска температура, како наводе, биће од 17 до 20 степени, а у планинским пределима од 11 до 15.

„Прогнозира се да ће у сепембру средња максимална температура ваздуха бити од 23 до 27 степени Целзијуса у нижим пределима, а у планинским од 13 до 19 степени, док ће средња минимална температура бити од 12 до 15 степени, а у планинским пределима од 7 до 11“, наводи завод.

Прогнозира се, како саопштава РХМЗ, од 12 летњих дана у Пожеги и на Палићу до 17 у Нишу у нижим пределима, а на планинама до четири дана у Сјеници.

У нижим пределима у већем делу Србије према прогнози очекују се три тропска дана, а у Нишу до пет.

Падавине у границама вишегодишњег просека очекиване су у већем делу Србије.

Прогнозира се средња септембарска количина падавина у нижим пределима у интервалу од 45 до 70 мм, а на планинама до 100 мм.

Очекивани број дана са падавинама у нижим пределима Србије је од осам у Неготину до 11 у Пожеги, Краљеву), у Београду 10.

Према очекивањима у брдско-планинским крајевима број дана са падавинама би могао бити од 10 дана на Црном Врху до 12 у Сјеници, на Копаонику и Златибору.

ТопПрес/ Извор: Танјуг