Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да пљускови и грмљавина данас после подне и увече понегде могу бити праћени градом, а да ће најнестабилнији дан бити сутра, уз појаву интензивних пљускова и веће количине падавина за кратко време уз (крупан) град и олујни ветар у области најјачих облачних развоја.

РХМЗ наводи да је тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити.

Прелиминарно је за сутра у већем делу земље издат наранџасти, а у источној Србији црвени, односно највиши степен упозорења. РХМЗ додаје да ће за конкретне локације издавати хитна упозорења један до два сата унапред.

МУП проследио упозорење штабовима за ванредне ситуације

Министарство унутрашњих послова проследило је упозорење градским и општинским штабавима за ванредне ситуације за предузимање свих превентивних и оперативних мера у циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком и последицама, на основу најаве Републичког хидрометеоролошког завода за појаву интензивних пљускова и веће количине падавина за данас и сутра, а које могу проузроковати потенцијалне бујичне поплаве.

С обзиром на најављену прогнозу времена, може се очекивати изазивање бујичних поплава и потешкоћа у урбаним срединама, саобраћају и транспорту, одлагање већ планираних пољопривредних активности, као и ризик од удара грома, појаве ватре и проблема у телекомуникацијама. Напомињемо да овакве временске појаве могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да буду опрезни и да прате најаве и инструкције Републичког хидрометеоролошког завода и осталих надлежних органа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг