Данас ће у Србији бити умерено до потпуно облачно и свежије, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином.

Више падавина биће после подне и увече, а локално се очекују обилније падавине са количином кише већом од 40 мм за 24 часа, град и јак или олујни ветар.

Ветар слаб и умерен, западни и северозападни, само на југу и истоку пре подне јужни и југоисточни.

Јутарња температура од 15 до 22, а највиша дневна од 27 до 32 степена.

У Новом Саду ће данас бити умерено до потпуно облачно и свежије повремено са кишом, пљусковима и грмљавином, који ће после подне и увече локално бити и интензивнији уз обилније падавине, а могућа је и појава града и јаког или олујног ветра.

Јутарња температура биће око 21, а највиша дневна око 29 степени.

У наредних седам дана биће променљиво облачно и свежије са честом појавом кише, пљускова и грмљавина, док се у недељу локално очекују и обилније падавине са количином кише већом од 40 мм за 24 часа.

Максимална температура у већини места од 25 до 30 степени.

Совиљ: Од суботе и за десет степени ниже

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ каже да је у Србију дошао хладнији талас, па ће температуре од суботе бити и за десет степени ниже.

Совиљ каже за Танјуг да је током ноћи стигао хладнији талас са запада и северозапада, који ће спустити температуру и за 10 степени.

Он објашњава да у Србију стиже циклон из Италије и Западног Балкана, те да ће у наредним данима бити услова за ветар, који може достићи и 100 километара на час, што, наводи, није неубичајено код летњих непогода, али није ни честа појава.

Наводи и да ће недеља и понедељак бити најхладнији дани у нашој земљи и додаје да се у наредном периоду очекује доста падавина, највише у Војводини.

Совиљ каже да је РХМЗ већ издао упозорење да се у Србији очекује локална појава временских непогода са градом и истиче да ће највећа шанса за појаву тих непогода бити у суботу.

„На целој територији Србије је издато упозорење, с тим што је ризик од појаве непогода у западној половини земље у току ове ноћи и сутра пре подне, а сутра послеподне и увече ризик за појаву непогода биће већи у централним и источним крајевима земље, па ће цела територија бити обухваћена“, казао је Совиљ.

Совиљ објашњава да РХМЗ редовно шаље упозорења због временских непогода и наводи да се шаљу хитна упозорења када крену грмљавински развоји, а која прецизирају где се очекују непогоде у наредних сат или два.

РХМЗ упозорава на непогоде, наранџасти метео-аларм
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се данас и сутра на подручју Србије очекује локална појава временских непогода са градом и олујним ветром.

Пљускови и грмљавине местимично ће бити интензивнији уз количину кише већу од 40 мм за 24 сата.

На подручју целе Србије на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време.

На подручју Београда повремено се очекују пљускови и грмљавине, који данас локално могу бити интензивнији уз количину кише већу од 40 мм за 24 сата, појаву града и јаког или олујног ветра.

ТопПрес/  Извор: Танјуг