РИК: Гласачки листић биће розе боје, контролни тиркиз

РИК: Гласачки листић биће розе боје, контролни тиркиз

Гласачки листићи на предстојећим парламентарним изборима у Србији биће розе боје, док ће контролни листић за проверу исправности гласачке кутије бити тиркиз, одлучила је данас Републичка изборна комисија (РИК).

На седници, чланови РИК-а потврдили су и одлуку из Закључка из 2016. године да за штампу изборних листића буде задужено ЈП „Службени гласник“ Београд.

Такође, чланови РИК-а доделили су мандат Антуну Ренцу са изборне листе „Герхард“ Подунавске Швабе – Заједно, Антуну Беку, за члана Националног савета немачке националне мањине, као и Мирфату Тахировић са изборне листе Самоопредељење – др Сулејман Угљанин за члана Националног савета бошњачке националне мањине.

На крају седнице, председник РИК-а Владимир Димитријевић осврнуо се на израђени Приручник за обуку за рад у бирачким одборима, који је урадио РИК, а за који је навео да представља својеврсни приручник за едукацију чланова у вези процедуре и то од примопредаје материјала до утврђивања изборних резултата.

РИК је уз тај Приручник, одштампао и Вежбе за логичко-рачунску контролу исправности резултата унетих у контролни формулар и попуњавање записника о раду бирачког одбора, као и Водич за процену приступачности бирачких места, који ће послужити за решавање проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом приликом гласања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI