До 18 часова излазност на данашњим председничким, парламентарним и локалним изборима је 50,82 од 6.502.307 укупно уписаних бирача, саопштено је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије.

У београдском региону излазност је 48,05 одсто, у Војводини 53,29 одсто, региону Шумадије и западне Србије 52,01 одсто и региону јужне и источне Србије 50,75 одсто, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да су се због спајања председничких, парламентарних и локалних избора у Београду и још 13 јединица локалне самоуправе створили велики редови, али да ће свим бирачима који се затекну на бирачком месту бити омогућено да гласају и после 20 сати, тако што ће председник или потпредседник бирачког одбора стати у 20 сати иза последњег бирача који стоји у реду на бирачком месту.

„Свима који се затекну на бирачком месту после 20 сати биће омогућено да гласају“, поручио је Димитријевић.

Он је рекао и да је дошло до тежег инцидента у Крушевцу где је нападнута трочлана комисија која је ишла на гласање ван бирачког места. Они, су како је рекао, нападнути и одузет им је бирачки материјал и документа. Међутим, наводи Димитријевић брзом акцијом полиције почиониоци су идентификовани и приведени, као и материјал који су украли.

На изборима у Србији гласа се на 8.267 бирачких места, од којих су 29 у заводима за извршење кривичних санкција, а 77 у иностранству у 34 различите земље.

Срби са КиМ гласају на бирачким местима у општинама Бујановац, Куршумлија, Рашка и Тутин.

Димитријевић: Очекује се излазност између 58 и 60 одсто

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је вечерас на конференцији за новинаре да очекује да излазност на изборима буде између 58 и 60 одсто.

Димитријевић је напоменуо и да су се због спајања председничких, парламентарних и локалних избора у Београду и још 13 јединица локалне самоуправе створили велики редови, али да ће свим бирачима који се затекну на бирачком месту бити омогућено да гласају и после 20 сати.

Како је саопштено, излазност до 18.00 часова на председничким, парламентарним и локалним изборима је 50,82 одсто.

Он је следећу конференицју за новинаре РИК-а највио у 21. 00 сат.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг